„Midagi pole parata, 90 protsenti sellest tuleb tootmistegevusest,“ ütles Austraalia ülikooli professor Robert Constanza. Seetõttu tasuks tema sõnul luua „Atmosfric Trust“, mis meie mõistes oleks atmosfääriõhu kasutamise hea tava, millega peaksid ühinema eelkõige suured firmad. Oma idee suurtoetajaks ja propageerijaks on ta valinud Rooma paavsti ja paavst on sellest ka paar korda juba rääkinud.

Seetõttu esinevad foorumil ka mitmed usutegelased, näiteks Rieti piiskop Domenico Pompili. Tema ettekanne puudutas peamiselt probleemi eetilisi aspekte.

Kuigi põllumajandust peetakse samuti keskkonna saastajaks, siis ühe rahvusvahelise uuringu tulemusel on see alles seitsmendal kohal. Ettepoole jäävad suured tööstused, näiteks keemiatööstus, aga ka logistika ja transport.

Päev lõppes ümarlauaga sellest, mida on ette võetud atmosfääriõhu kaitsmiseks.

Mis on Greenaccord?

Greenaccord on meie mõistes mittetulundusühing, mis koondab keskkonnateemadega tegelevaid teadlasi ja ajakirjanikke. Selle pani 2005. aastal käima Itaalia teadlane Alfonso Cauteruccio.

Foorum on igal aastal peetud Itaalia erinevates linnades. Seekord oli plaanis teha see Rietis, kuna selle lähedal väikelinnades toimusid augustis ja oktoobris maavärinad. Aga kuna seal kandis oli maavärin ka lausa mõni päev enne konverentsi, viidi see kaugemale lõuna poole. Niisiis on toimumiskoht Frosinone, mis asub Rooma ja Napoli vahel.

Foorum toimub 3.-6 novembrini ja tänavu peetakse seda juba 13. korda. Igal aastal on keskmes erinevad teemad.