Söö peale mida tahad, küüslaugulõhnast vabaneda pole võimalik. Miks nii?
Küüslauku peetakse koos naistepuna ja ženšenniga üheks maailma populaarseimaks ravimtaimeks. Kuid sellega söömisega kaasneb ka intensiivne ja paljude jaoks ebameeldiv küüslaugulõhn (et mitte öelda hais). Kas sellest on võimalik vabaneda? Mil moel?
Purustamata küüslauguküüs sisaldab aminohapet alliin, mis peale küüne muljumist või purustamist muutub ensüüm allinaasi toimel allitsiiniks. Alliin on eeterlik õli, mida on küüslaugus 0,1–0,2% kaalust. Allitsiin aga on üks bioloogiliselt aktiivseim ühend värskes purustatud küüslaugus.
Alliin on lõhnatu, kuid allitsiin ja selle lagunemisel tekkivad väävliühendid annavad küüslaugule iseloomuliku, kõigile teada-tuntud lõhna ja maitse, mis aga paljudele inimestele väga ebameeldiv tundub ja sestap püütakse seda igati peita.
Püüda ju võib, aga tegelikult on küüslaugulõhna võimalik mingil määral summutada vaid suus. Sest küüslauk satub suust, kuhu ta kõige intensiivsema lõhnabuketi maha jätab, seedetrakti ja kandub sealt imenduses kogu organismi laiali, eritudes sellest naha ning kopsude kaudu. Ja sealtkaudu lõhna levimist peatada on võimatu.
Allitsiini peetakse tähtsaimaks tervistavaks ühendiks küüslaugus. Ühendi sisaldus värskes küüslaugus on väga varieeruv. See võib oleneda taime geneetikast, kasvukohast, kliimast ja agrotehnilistest võtetest. Et küüslaugu tervistavad omadused säiliks, peaks küüslauku sisaldavad preparaadid peaksid sisaldama vähemalt 4,5 mg/g allitsiini.
Allikad: Mairi Tikk (EMÜ magistritöö), Wikipedia