1991. aasta 26. septembril kinnitas Eesti Vabariigi Ülemnõukogu esimees Arnold Rüütel oma allkirjaga Sindi linnale omavalitsuslike õiguste andmise. Selle märkimisväärse sündmuse meenutamiseks korraldati Sindi Gümnaasiumis õpilaskonverents, mille valmistas ette ja viis läbi Sindi Linnaraamatukogu direktor Ene Michelis. Õpilastele esinesid endised Sindi linnapead Viivi Palmissaar ja Liina Maaste ning praegune linnapea Marko Šorin, kes on ametis alates käesoleva aasta 7. juulist.

Hästi ettevalmistatud kohtumine õpilastega andis olulist teavet Sindi kohta ja tugevdas emotsionaalselt sidet linnaga, mis on olnud paarikümne aasta tagusel ajaperioodil erinevate katsumuste tõmbetuultes.

Kooli jaoks oli vast kõige olulisem Marko Šorini sõnum sellest, et Sindi Gümnaasium peab jätkama. Pärnumaal pole nii pika ajalooga õppeasutusi palju. Sindis alustati hariduse andmisega 1837. aastal. „Kerge on midagi ühe otsusega lõpetada, raske kui mitte võimatu katkestatud kohalt veel jätkata,“ ütles Marko Šorin, kes peab väga oluliseks Sindi tuleviku võimaluste seisukohalt gümnaasiumi kestmist. Ta tunnustas Sindi Gümnaasiumit väga eripärase nähtusena kogu Eestis, kuna selles koolis väärtustatakse sinimustvalget lippu riigi võimsaima sümbolina rohkem kui kusagil mujal, et seeläbi osundada igal võimalikul juhul omariikluse tähtsusele. „Ajaloole ei saa midagi juurde lisada,“ rääkis Marko Šorin oma mõtte kinnituseks, kuna minevikust kaasa antud väärtuslikku tuleb suhtuda austuse ja hoolivusega.

Tänase päeva tähistamine just õpilaskonverentsiga Sindi Gümnaasiumis osundab omakorda sellele, et kool oskab väärtustada ka iseseisvalt tegutseva kohaliku omavalitsuse tähtsust, sest sellest ongi saanud üks Eesti riigi olemasolu põhiseaduslikke eeldusi.

Õpilaskonverentsil viibis ka Sindi haridus- ja kultuurikomisjoni esimees, kes hindas ettevõtmist hästi õnnestunud sündmuseks. Pärast õpilastega kohtumist toimus väiksemas ringis kooli raamatukogus arutelu, mis käsitles mitmeid kavandatavaid ettevõtmisi Sindi linnas ühiskondliku aktiivi toel, moodustades selleks otstarbeks seltsinguid või mittetulundusühinguid.

Samal teemal: