EELK Konsistoorium võttis neljapäeva õhtul vastu otsuse, et järgmise kahe nädala jooksul ei toimu tavapärased missad ehk armulauaga jumalateenistused, küll aga toimuvad sõnajumalateenistused.

Armulauda jagatakse eraviisiliselt, kuid mitte ühisest karikast, vaid oblaadi kastmisega veini sisse. Vaimulikud järgivad väga rangelt hügieeninõudeid.

Kirikud, kuhu oodatakse rohkem kui sadat inimest, peavad pidama mitu jumalateenistust, et osalejaid hajutada.

Kirikusse tulijatel on palutud jätta ära tavapärased kätlemised jms lähedane kontakt ning ka istuda nii, et kirikuliste vahele jääks ruumi.

Kõigil kogudustel kes suudavad vajadusel olla omavalitsustele abiks, palutakse endast neile teada anda.

Kõik väiksemad kogunemised palutakse edasi lükata.

Kirikud palutakse hoida ka nädalasiseselt avatuna, et inimestel oleks võimalik palvetada, süüdata küünlaid või kõnelda vaimulikuga.

“Inimesed on alalhoidlikud ja jäävad pigem koju,” märkis Kaarli kiriku koguduse vaimulik Jaak Aus. Kui tavaliselt on nende kirikus pühapäeviti üle saja inimese, siis eelmisel pühapäeval oli juba märgata vähenemist. Aus märkis, et ära jäävad kõik sellised kogunemised, kus inimesed on rohkem koos nagu näiteks kooriharjutused. Kuna Kaarli kirik on suur, siis on kerge seal hajutatult istuda.

“Jumalateenistused ära ei jää,” kinnitas Aus.

Kõik, kes ei saa kirikusse minna, saavad jumalateenistusest osa Tartu Pauluse koguduse liveülekande vahendusel, mis toimuvad regulaarselt igal pühapäeval. Koguduse vaimulik Kristjan Luhamets kinnitas, et ülekanded toimuvad ja on reaalajas YouTubes nähtavad ja ka järelvaadatavad.

Ka Luhamets märkis, et juba eelmisel pühapäeval oli kirikulisi vähem ja saja inimese piirang ette ei tulnud.

Kiriku YouTube kanali leiab SIIT.

EELK peapiiskop Urmas Viilma ütles, et nii nagu mujal maailmas, jäävad ka Eestis kirikud kriisiolukorras avatuks, küll arvestades vajalikke piiranguid.

“Milliseks kujuneb välja palve- ja jumalateenistuslik elu, seda otsustavad lähipävad,” lisas Viilma. “Kiriku ülesanne on olla inimestega mitte ainult rõõmsatel aegadel, vaid olla inimeste jaoks olemas ka halbadel aegadel, seepärast on vaimulikud kättesaadavad ning kirikud avatud. Elame ja hingame riigiga samas rütmis ja võtame eriolukorra välja kuulutamist väga tõsiselt. Samas oleme inimeste jaoks olemas.”

Eesti-Apostlik Õigeusu Kirik

Metropoliit Stefanus andis oma ringkirjas edasi palve, et kui keegi tunneb end haigena, kuigi on tahtmine tulla kirikusse, on parem jääda koju ja arstiga ühendust võtta.

Terved inimesed ei peaks jätma nakkushirmust armulauale tulemata.

Ikoonide, risti jm suudeldavate pühade esemete pindu ja muud, mida kirikus tihti puudutatakse, puhastakse tavalisest tihemini desinfitseeriva lahusega.

„Viimaks rõhutan veelkord, et paanikaks pole mingit põhjust isegi mitte nö. ilmainimestel. Meil aga, kes loodame Jumala peale ja usume Temasse igas olukorras, pole vaja karta, sest miski ei saa meid lahutada Kristuse armastusest,“ kinnitab metropoliit.

Ülempreester Aleksander Sarapik lisas, et kirikulistega vesteldakse ning kõik vajalik räägitakse isiklikult üle. Samuti selgitatakse neile, et nad võivad rahuliku südamega koju jääda, sest nende eest palvetatakse kindlasti.

Kõik jumalateenistused toimuvad.

Baptistide kirikud ja kogudused

Eesti EKB Koguduste Liidu president Erki Tamm palus kogudustele saadetud ringkirjas järgida ametlikke nõuandeid ning andis teada, et kõigi suuremate kogunemiste osas võetakse otsused vastu jooksvalt.

Kogudustes on teravdatud tähelepanu hügieeninõuete täitmisel.

„Oleme saanud info, et jumalateenistused võivad toimuda, kuid hetkel on meil erakorraline koosolek, kus arutame nõuandeid kogudustele. Meie paljudel kogudustel on liveülekanded, julgustame neid jälgima pigem kodunt. Manitseme ettevaatlikkusele ja kindlasti üks sõnum on see, et eakamad, kes on teadaolevalt praegusel juhul riskigrupp, võiks koju jääda,“ ütles Erki Tamm.

Rooma-Katoliku kirik

Missad toimuvad, kuid neil ei saa osaleda rohkem kui 100 inimest.

Kiriku kommunikatsioonijuht Marge-Marie Paas ütles, et missad toimuvad ka argipäeviti ning pühapäevadel on lisatud üks missa, et inimesi hajutada. Pühapäevased eestikeelsed missad on kell 11.30 ja 13.30.

Kirikus istutakse nii, et inimeste vahele jääks vähemalt üks meeter.

Kõik muud üritused peale missade jäävad ära, juba sel nädalal tühistati paastuajaks planeeritud kontserid.

“Olukord võib muutuda tundidega, reageerime sellele paindlikult, muudatustest anname jooksvalt teada kiriku kodulehel,” sõnas Paas.

Adventkirik

Seitsmenda Päeva Adventistide Koguduste Eesti Liidu esimees Andres Ploompuu andis reedel teada, et 27. märtsini jumalateenistusi ei korraldata.

Sel perioodil korraldatakse hingamispäeval kell 10 hingamispäevakooli ja kell 11 jumalateenistuse videoülekanne advent.ee leheküljel.

Sündmustel hoitakse silma peal ja kogudustele antakse muudatustest teada.