Marika Normet enda valmistatud maskiga.

Samal õhtul saatis Marika ka sotsiaalministeeriumi kodulehele teate, et on valmis riigile appi tulema nii, et salong, kus on kokku neli töötajat, hakkaks maske õmblema ja postiga saatma inimestele, kes neid tellivad. Hetkel ju pruutkleitide ja koolilõpukleitide tellimused jäävad soiku… Pealegi on neil, kelle töö on õmblemine, alati kangatükkide varu.

Marika Normet õmbles juba järgmiseks hommikuks esimesed puuvillasest riidest neljakihilised näomaskid nii Kristiinale kui ka tema kolmeaastasele tütrele Luikele.

Kristiina sõnul peame väljaspool kodu inimestega kokku puutudes olema väga ettevaatlikud. Ta selgitab, et kaitsemask aitab meeles pidada, et me ei puudutaks kogemata nina, suud või silmi. Kui peaksime enda teadmata olema viirusekandjad, aitab mask kaitsta teisi näiteks juhusliku aevastuse eest.

Neljakordsest puuvillasest riidest maskid

Kuna kaitsemaskidest on väga suur puudus, konsulteeris salong Manna Couture perearstidega ja töötas välja neljakordsest puuvillasest riidest korduskasutatavad kaitsemaskid, mida saab nende käest tellida posti teel.

Maske saab tellida Manna Couture'i õmblussalongist Tartus. Lisainfot leiab siit: blog.mannacouture.ee/kontakt/.

"Kandmise ajal ei tohi maski puudutada. Eemaldada tuleb see kõrvatagusest kummipaelast hoides ning soovitatavalt kohe pesta. Maski tuleb pesta pärast iga kasutuskorda vähemalt 70 kraadi juures, kuivatada ja kindlasti triikida maksimaalsel kuumusel," jagab ta õpetust.

Kristiina viitab ka Eesti Perearstide Liidu Facebooki-postitusele: “Kui keegi pereliikmetest on haigestunud, siis peaks ta kandma maski. Maski kandmine on otstarbekas kahes olukorras: haigestunu peab kandma, et ta ei nakataks teisi inimesi ja samuti peaks kandma maski see inimene (hooldaja, tervishoiutöötaja), kes haigestunud inimest hooldab.”

Palusin Marikal valmistada ka lehelugejatele näitamiseks ühe maski – koos fotode ja õpetusega, kuidas taolise maski õmblemine käib. Juures on maski lõige koos mõõtudega.

“Maskide materjaliks sobivad ka meeste puuvillasest materjalist särgid ja muud rõivaesemed, mis ammu kasutult seisavad. Aega ei peaks sellise neljakordse maski valmisõmblemiseks üle poole tunni kuluma,” ütleb salongiomanik Marika.

PS! Kuna selliselt valmistatud maske ei ole testitud, siis ei saa ka väita, et enda valmistatud maskid pakuvad viiruse eest ka päriselt kaitset. (Maaleht)
Lõige koos mõõtudega.
Vajalikud vahendid: puuvillane kangas, käärid, nööpnõelad.
Õmble keskjooned omavahel kokku.
Õmble kummid külgedele. Ühe kummi pikkus u 10 cm.
Ühenda kihid omavahel, jäta ühte äärde pööramiseks ava.
Ühenda kihid omavahel ja jäta ühte äärde pööramiseks ava.
Õmble mõlemale küljele 2 cm laiune volt.