Märtsis vallandas Covid-19 viiruse levik toidupoodides ajutise osturalli ning riigipiiridel looklesid kaubaautode kolonnid. Kõik see tekitas küsimuse: kas võime kindlad olla, et toitu jätkub?

Riigi seisukohalt on väga oluline võimekus ennast ise tähtsamate toiduainetega varustada. Tänasel päeval toodetakse Eestis piima, teravilja ja kala oluliselt rohkem kui tarbitakse, teiste põhitoorainete vajadust täielikult ära ei kaeta.

Kõige madalamal tasemel on kodumaise puu- ja köögiviljaga varustatus, kuna puu- ja köögiviljasektoril on väga raske konkureerida odava importtoodanguga.

Põllumajandus- ja kalandussektori, toidutööstuse (sh joogitööstus) käekäigust sõltub, kas meil on liha, leiba ja muud toidukaupa omaenese päralt võtta. Tuginedes traditsioonidele, kuid minnes kaasa uute trendidega, tagavad just need tegevusvaldkonnad meile rikkaliku toidulaua.

Eesti majanduses on neil sektoritel tähtis roll – nad annavad ~4% (830 mln €) Eestis loodud lisandväärtusest ja pakuvad tööd ~5% (29 100) hõivatutest.

Loe kogumahus artiklit Maablogist.