Juurimisrobot Tertill on toodetud USA firmas Franklin Robotics. Selline robot on tolmuimeja suurune, ta liigub köögiviljaaias, trimmerdades umbrohtu ja segades selle mullaga. Üks Tertill suudab umbrohuvabana hoida umbes 20 ruutmeetri suuruse ala, nii et suuremate pindade jaoks läheks vaja rohkem roboteid.

Ajalehes tuuakse esile ka katsete tulemused, mis tehti USAs Cornelli ülikoolis. Selgus, et Tertill kitkub umbrohtu sama usinalt kui inimene käsitsi rohides.

Artiklis antakse teada, et mõnes koduaias suudab selline robot juba umbrohtu hävitada, aga siiski võtab enne aastaid aega, kui suudetakse välja töötada selline masin, mis asendaks inimest marjade korjamisel.

„Arvatakse, et lähiaastatel levivad sellised robotid laialdaselt nii Soomes kui mujal maailmas,“ ütles Soome põllumajandusdoktor Janne Karttunen, kes on uurinud põllumajandusrobotite kasutamist.

Juurimisroboteid katsetatakse mõnes Euroopa riigis juba suurtel köögiviljapõldudel, samuti arendatakse välja robotivõimsust, et see suudaks peenardelt marju korjata. Hetkeseisuga on aga inimesed maasikakorjamisel siiski tunduvalt täpsemad ja vilkamad, kui seda suudaks teha masinad.

„Juurimisrobotid võivad küll jõuda köögiviljakasvatusse ja põllumajandust saab edendada tootmise automatiseerimisega, aga maasikate korjamisel võidab inimene ikkagi masina,“ jõuab järeldusele Helsingin Sanomat.

Tõlkinud Silja Lättemäe