Tänavused soodustused pääseda viis aastat varem pensionile puudutavad vaid 1961. aastal sündinud inimesi, kes tähistavad peagi 60. juubelit.

Varasema arvutuse abil on Maalehes pensioniteemat puudutavates artiklites juba mitu korda nimetatud 59aastasi inimesi, justkui laieneksid neile mitmed soodustused nii pensioni esimeses kui teises sambas. See osutus aga paraku eksitavaks.

Tänavused soodustused pääseda viis aastat varem pensionile puudutavad vaid 1961. aastal sündinud inimesi, kes tähistavad peagi 60. juubelit. Nii et vaid osa hetkel 59aastaseid saab oma soodust kasutada, aga seda alles siis, kui ta on saanud 60aastaseks.

„1961. aastal sündinud inimene saab seega minna pensionile kõige varem 60-aastaseks saades ehk aastal 2021,“ juhtis sotsiaalkindlustusameti kommunikatsioonispetsialist Katre Kirst tähelepanu sellele, mis vanuses võiks hakata taotlema võimalust jääda viis aastat varem vanaduspensionile. Kirst lisas, et 1962. aastal sündinud saavad kõige varem paindlikule pensionile jääda alates järgmisest, 2022. aastast.

Pensioniiga tõuseb


Sotsiaalkindlustusameti hüvitiste osakonna pensioninõustaja Laurits Leima selgitas, et pensioniiga on Eestis tõusmas ja on seotud inimese sünniaastaga. Seetõttu tuleb ka võimaliku varem pensionile minemise aja teada saamiseks esmalt teada inimese sünniaastat ja sellest tulenevalt tema vanaduspensioniiga.

„2021. aastal on pensioniiga tõesti 64 aastat, kuid see kehtib ainult 1957. aastal sündinud inimestele. Igal järgneval sünniaastal tõuseb pensioniiga kolme kuu võrra, kuni jõuab 2026. aastal 65. eluaastani. Siis saavad pensionile minna 1961. aastal sündinud inimesed. Seega saab 1961. aastal sündinud inimene pensionile minna kõige varem 60-aastaseks saades ehk aastal 2021,“ selgitas Leima.

Sotsiaalministeeriumi pensionipoliitika juht Kristiina Selgis aga rõhutas, et kes tahab minna minna lausa viis aastat enne tavalist pensioniiga pensionile, sellel inimesel peab lisaks õigele vanusele olema vähemalt 40 aastat pensionistaaži.

„Pikem staažinõue on pandud selleks, et inimesed ei läheks liiga väikesele pensionile, sest iga varasem pensioni saamise kuu vähendab pensioni suurust,“ teatas Selgis.

Madalam tulumaks teise samba rahalt


Maalehele teadaolevalt on juba mitmed 58aastased ja 59aastased kodanikud pöördunud Pensionikeskusesse, sest tahavad oma kogumispensioni teise samba raha kätte saada madalama tulumaksumääraga 10 protsenti.

Nimelt on pensioni teise samba väljamaksetes klausel, et kui tavakodanikud peavad teise samba raha taotledes maksma sellest summalt 20 protsenti tulumaksu, siis pensionärid ainult 10 protsenti tulumaksu. Seda võimalust, jääda varasemale pensionile ja saada madalama tulumaksumääraga teise samba raha kätte, nüüd ka püütakse usinalt kasutada.

“Viis aastat varem pensionile jääda ja tulumaksuga 10% teise samba raha välja võtta on sel aastal õigus alates 1961. aastal sündinutel, kes saavad 60-aastaseks ja kelle ametlik vanaduspensioni iga on 65 aastat,” selgitas Maalehele Nasdaq Tallinna turundus-ja kommunikatsioonijuht Ott Raidla.

Pensionieas ongi teise samba raha välja võtmine soodsam, ühekordse väljamakse või lühiaegse pensioni puhul tuleb tasuda tulumaksu 10 protsenti, pikaajaline raha välja võtmine on tulumaksuvaba, antakse teada rahandusministeeriumist.