Kose-Uuemõisa on turvaline ning kireva ajalooga alevik Kose vallas, Harjumaal, mis asub vaid 40 km kaugusel pealinnast. Alevikku ümbritsevad looklevad viljapõllud, rohetavad metsad, jõgi ja tiigikesed.

Meil on üks Eesti vanimaid mõisasid aastast 1340, mis on tuntud kui Nova Curia (uus mõis) nime all ning mille järgi on nime saanud ka meie armas kodupaik – Kose-Uuemõisa!

Mõisa peahoone, mille Von Uexküllid rajasid juba aastal 1850, on säilinud tänaseni. Mõisa ümbritseb suursugune mõisapark 900-m2-se poolringikujulise purskkaevutiigiga, kus juunis-augustis õitsevad valged imekaunid vesiroosid ning sealt avaneb vaade endise mõisa triiphoone varemetele ja punasele jalakäijate sillale. Imeline! Mõisahoonetest on säilinud nii matusekabel Kabelimäel kui ka teisigi hooneid.

Just meie mõiskompleks on aegade algusest olnud Kose-Uuemõisa kujunemise aluseks ja identiteedi süda ning meie kogukond on lähemalt või kaudselt seotud mõisa ja ka mõisa juurde kuuluva tegevusega.

Seega polegi õigemat kohta, kus meie alevikuvanem Reinar Tõruke võiks Järvamaalt saabunud 2021 aasta Jüriöö märgutule vastu võtta, kui seda on Jüriöö ülestõusu ajal hävitatud mõisa ees, et kogukonda ühendav tuleleek omakorda tõrvikul jooksusammul koduväravatesse edasi viia, näidates sellega, et ka meie küla elab!

Aastaid tagasi on meie koduvallas tähistatud jüriöö ülestõusu teatejooksuna. Kose-Uuemõisa alevikul on aga kindel soov traditsioon taastada, pakkudes võimetekohast liikumist igale eale, kus põimuksid vahepeatustena erinevad põlvkonnad (beebieast memme-taadini). Meie kutsume seda jüriööjooksuks pereringis! Kõik see ootab veel teostust, sest kahel kevadel ei ole olnud lubatud rahvarohkeid kogunemisi.

Meie alevikule ongi olulised meie traditsioonid ja kogukonna ühtsustunne, mille eestvedajaks on eelkõige Kose-Uuemõisa Arendamise Selts, mis asutati 21. märtsil 2006 aastal ning tänu seltsile on Kose-Uuemõisa külarahvas saanud endale ka oma kooskäimise koha - külakeskuse, kus tegeletakse aktiivselt nii rahvakultuuriga (rahvatants, koorilaul, käsitööklubi), tegeletakse huvitegevusega ja on lihtsalt mõnus paik kooskäimiseks beebidest eakateni, kogu kogukonnale.

* Meenutuseks Jüriöö Märgutulede kohta, enam kui 400 tuld süttimas, aga tuleb lisa
• Maarahva püha, jüripäeva tähistamiseks alustas Paide ajakeskus Wittenstein koostööd Maalehega kogudes külade lugusid ja kutsudes kuu aja pärast süütama ka oma märgutuld, mis kuulutaks „Eestimaa küla elab!”

• Foto ja lühike kirjatükk oma külast tuleks saata meilile jyrioo@wittenstein.ee . Lood ilmuvad nii Jüriöö Märgutulede kui ka Maalehe kodulehtedel. Sealt saab ka 23. aprilllil vaadata ülekannet tulede süütamisest.

• 23. aprillil kell 21.00 süttivad Eestimaa eri paigus jüriöö märgutuled. Märgutuled läidetakse üle kogu Eestimaa juba neljandat aastat. Kena kui registreeriksid oma märgutule juba täna aadressil : http://jüriöömärgutuled.ee .

• Seega 23. aprilli õhtul kell 21.00 tuleks oma koduhoovis süüdata aga lõke, tõrvik, küünal või muu märgutuli, järgides seejuures tuleohutuse ja terviseameti nõudeid. Kindlasti tasub tule juures ka pilti või videot teha ja postitada need Facebooki lehele Jüriöö Märgutuled 2021 või saata meiliaadressile jyrioo@wittenstein.ee .