Pealkirjas toodud pikas nimes peituvad ühe veealuse vulkaani tipu moodustava kahe saare – Hunga Tonga ja Hunga Ha'apai – nimed. (Kui esimest korda seda nime nägin, meenus millegipärast mu elukoha uus kentsakas aadress: Tartu maakond, Tartu linn, Tartu linn jne…)

Kui varem oli geograafiahuvilistele teada Tonga süvik (sügavuselt Mariaani järel teine koht) ja 169 saarekesest koosnev riik Polüneesias, siis nüüd on maailm haaratud nimetatud vulkaani tegudest.

Hunga Tonga-Hunga Ha'apai vulkaani kõrgus Vaikse ookeani põhjast on umbes kaks kilomeetrit, veepinnale jäi temast varem umbes 150 meetrit. Kuni 2015. aasta jaanuarini oli selles kohas Tonga saarestiku nimekirjas kaks saart, siis vulkaan ärkas ning purskematerjal täitis saartevahelise ala kahe kilomeetri laiuse maaribaga.

Seitsme aasta jooksul tärkas saarel taimestik, pinnas tekitas aga suurt huvi NASA teadlastes, kes leidsid saare geoloogilise ehituse olevat sarnase Marsi omaga – nii uuritigi sealsel looduslikul polügoonil vooluvete mõju planeedi mägede struktuurile. Kuni…