Ligi 25 aastat tagasi sattusime sõbraga Viljandimaal Holstre lähedal asunud Kolme Karu Baari. Kui sisenesime, käis seal parasjagu kaklus. Siis hüüdis üks kaklejatest: „Õpetajad tulid!” Hetk hiljem oli kaklus lõppenud ja kaklejad istusid rahulikult laudade taga või tantsisid.

Tellisime baarist paar pokaali ja lahkusime. Kui ukse juures pilgu baariruumi heitsime, jätkus kaklus uue hooga. Sel hetkel mõistsime, et haridus on tõesti see, mis alles jääb, kui kõik õpitu on ununenud.

Heiki Raudla Viljandist

FÖLJETON

KIRJATSURA
Rahvavalgustajad

Iidamast-aadamast käiakse linnast maarahvast valgustamas. Inimesed teevad tööd, pole aega raamatute taga istuda ja kõiksugu asju uurida. Tuleb teadjamees ja teeb asja selgeks.

Praegu on pensionärid põhilised, kes raamatukogus või seltsimajas loenguid kuulavad. Aadu, tuttav hallpea, räägib, et kirjutab mõne asja üleski. Käib neil külas kindlal ajal selgeltnägija, kes oma nõiasilmaga suitsetamist ja viinavõtmist välja ajab. Kõige oodatum on doktor Jürjo, kes keerulised asjad lihtsalt ära seletab, nii et kõik aru saavad. Jürjo ütleb, et teadlasi ei tasu uskuda, nad mõtlevad asju välja.

Aadu võtab kaustiku, teeb lahti: „Näed, teadlased ütlevad, et elu käib valemi järgi F=ma. Kui sulle puu otsast kivi pähe kukub, oled kastis; kukub õun, ainult aevastad. Misjaoks mingi valem?“ Kiviga saad alati kabelimatsu, aga õunaga võib su puupead taguda palju tahad. Jürjo räägib kõigist asjadest selgelt ja arusaadavalt, kõigil pilt silme ees. Jürjo on kirjutanud ka õpetlikke raamatuid, neid ostetakse hea meelega. Jürjo pakub lisaks omavalmistatud looduslikke toidulisandeid. Kontrollib soovi korral plumbum'i-sisaldust sinu organismis. Võtad lusikaga pulbrit suhu, läheb kollaseks, on plumbum'it vähe. Ostad Jürjo käest purgikese, ainult 50 eurot purk. Ravid ennast. Jürjo loengud on maksulised. Esimeses reas on kallim, tagumises odavam.

„Kas mõni päristeadlane on ka käinud esinemas?“ küsin Aadult. Aadu ütleb, et ükskord üks pensionärist akadeemik käis läbi. Hakkas rääkima, et inimene olevat arenenud miljoneid aastaid. Kohe tädi Leenu küsis, kas ta on piiblit lugenud ja ei tea, et Jeesuse asju on veel alles. Kui ta nimetas (Aadu teeb kaustiku lahti) relatiivsusteooriat, tõusid kuulajad püsti ja ütlesid, et lähevad koju, kõht hakkas valutama. Aadu ütles, et tema ja Leenu jäid. Leenu pärast põhjendas, et talle meeldisid teadlase särk ja lips. Leenu silmis on tähtis, mis on inimesel seljas, mitte peas.

SUTSAK

REIN SANDER
Raierahu metsas ja linnas. Juhend loodusesõbrale

Kui sa raierahu ajal metsas kõndides mõne linnu pesalt üles ehmatad, siis ära ütle, et juhuslikult. Ega sa ju juhuslikult metsa jalutama läinud.

Linnas pesitsevad linnud pargis ja puiesteede ääres. Õige linnusõber käib lindude pesitsusajal nendest kohtadest suure kaarega mööda.

Kui sul on koduaed, olgu linnas või maal, siis tea, et aiaski võib olla linnupesi. Ära sa linde häiri. Asi see sul siis ei ole need paar kuud toas püsida.

PAETISME

JÜRI PAET

- Putin tegi Ukrainale pommiähvarduse.

- Eesti saadab Ukrainasse piiramatus koguses piiramisrõngaid.

- Hea vestluskaaslane on see, kes laseb ainult minul rääkida.

- Abielulahutus on osa armastusest.

- Käisin lillelaadal, ostsin grillkana.

- Kevadel lähevad puud õide, naised samuti.

- Kas keevaverelise vere temperatuur on sada kraadi?

- Kes on Eesti tugitoolispordi esinumber?

SAJANDITAGUNE NALI

SIRJE A. REI kogust
Eestlane välismaal

Välismaa mees näitab eestlasele oma kodulinna: „Kas näete, missugused toredad trammid meil on – sõidavad maad ja merd mööda!“

Eestlane: „Jah, aga meil on veel toredamad trammid – sõidavad maal, meres ja ka õhus.“

Välismaa mees: „Aga kus need teil seal on? Käisin teie maa risti ja põigiti läbi, aga ei näinud kusagil.“

Eestlane: „Paberil on.“

SÕNAMÄNGE

TARMO VAARMETS
Segatud paarid

- Kilpharakas ja hilpkonn

- Kerakond ja eravälk

- Toamadu ja boasuss

- Nahkkustuti ja vahthiir

- Paelkirjak ja kaeluss

- Tinasarvik ja ninasõdur

- Üksitraksid ja püksipulgi

- Sajahoidja ja majajalgne

- Tulepea ja suletõrjuja

- Naerupaat ja aerukajakas

- Iluvõileib ja kiluuisutaja

TASUB TEADA

VEIKO MÄRKA
Miks me nii räägime? Polesje

Polesje on suur, peamiselt metsade ja soodega kaetud madalik Lõuna-Valgevenes ja Põhja-Ukrainas. Eestist on see pindalalt peaaegu kuus korda suurem, kuid elanikke leidub hõredalt. Otsapidi ulatub Polesje isegi Vene Föderatsiooni ja Poolasse, kuid see pole tähtis.

Paiga nimetus tekkis pärast Kaali meteoriidi langemist ja sellest tulenenud võimsat plahvatust viie tuhande aasta eest. Nimelt hakkasid Saaremaa naabersaare Hiiumaa elanikud igati põhjendatult kartma, et järgmine meteoriit tabab neid. Seetõttu otsustas osa hiidlastest eesotsas nende vanema Vassoga mõnda ohutumasse paika välja rännata.

Kuna hiidlased on suured naljavennad, otsustati ümber asuda põhjanabale kui kõige absurdsemasse paika.

Mõeldud, tehtud. Kahjuks olid muistsete hiidlaste orienteerumisoskused pehmelt öeldes olematud. Õigest suunast kalduti kõrvale peaaegu 180 kraadi ehk liiguti praktiliselt vastassuunas, lõuna poole. Läbinud muistse Läti ja Põhja-Valgevene, jõuti suure, raskesti läbitava madalikuni. Teekond muutus aina raskemaks, liikumist takistasid nii laialdased sood kui peaaegu läbipääsmatud põlismetsad.

Kui loodetud jääkarude asemel ümbritsesid väljarändajaid peamiselt sääsed ja parmud, said hiidlased lõpuks aru, et on lootusetult eksinud.

„Pole see!” ohkas pettunud Vasso.

Muistsetele valgevenelastele ja ukrainlastele meeldis hiidlaste vanema ütlemine väga. Nad otsustasidki paikkonnale nimeks panna Polesje.

TÕSI TAGA

ANDRES ÜLVISTE

- Sisemist ilu välja ei näidata.

- Tera siit ja tera sealt … kokku saabki teravatt!

- Allapoole vööd löömise peale on raske käega lüüa.

- Sinilindu juba sihvkadega ei sööda ja pesakastiga ei peibuta!

- Kooli vilistlaste kokkutulekul mõtlen, et oleks võinud küll igasse klassi mõneks aastaks istuma jääda.

- Kaadri läbipõlemise vallas kasutab ükskõikne ülemus põletatud maa taktikat.

- Elus kiputakse panema pigem töötegijale jalga ette kui tööle kätt külge.

- Gaasi kinnikeeramine on ju tühiasi… Võrreldes näiteks hapniku kinnikeeramisega.

- Kes õigel ajal juhet seinast välja ei tõmba, sel on pikad juhtmed.

- Nokk kinni – saba lahti olukorras on vaja tuult tiibadesse!

- Kummitempliks olemine jääb kummitama.

- Tühje sõnu loobitakse ikka täiel häälel.

- Südamlik selgeltnägija on hiromantik.

- Loll kaotab pea, tark peatab kao!

- Kui lai on tädiranna kallasrada?

- Mälukat reeglina ei mäletata.

LOOSUNG

ANDRES ÜLVISTE

Kütuse hind kütab üles!