Pungist ja moest

Erksamatest linateostest toob Jurtšenko välja Soome režissööri Jukka Kärkkäineni dokumentaalfilmi “Pungi sündroom”, mis räägib ühest Soome edukast punkroki ansamblist Pertti Kurikan Nimipäivät. See bänd koosneb vaimse puudega inimestest, kes viljelevad muusikat pungile kohase mõnusa suhtumise ja uhkusega.

Samuti on Jurtšenko sõnul maailmas laineid löönud Taani film “The Ambassador”, milles libaajakirjanik Mads Brügger läheb Euroopa suursaadikuks maskeerituna Aafrikasse kullaäri sõlmi lahti harutama.

Tõelist moeglamuuri pakub “Valentino – viimane moekeiser”, mis jälgib Valentino Garavani viimase kollektsiooni ja moeetenduse valmimist enne moemaailma viimase suurmehe pensionile jäämist 2007. aastal.

Hoopis teistsuguse maailma avab dokfilm “Bill Cunninghami New York”, mis rändab selle lõbusa ja igavesti toimeka moefotograafiga mööda New Yorgi tänavaid.

Unustatud filmid

Alanud aastal on neljapäevaõhtuti eetris sari “Unustatud filmid”. “Sel hooajal oleme teinud valiku riiulitel seisnud dokumentaalfilmidest,” ütleb Marje Jurtšenko.

Veebruarikuu toob tema sõnul vaatajate ette huvitava käekirjaga dokitegijate lood. Jurtšenko ütleb, et eraldi võiks esile tõsta Peeter Simmi 1983. aastal valminud ehedusest pakatava filmi “Järgmine loosimine”, mis räägib lastekodulastest. Märgilise tähendusega on Peeter Urbla 1982. aastal valminud “Ruja” – film julgest sõnumikandjast ansamblist Ruja. Mark Soosaare film “Mängutoos Manilaiul” pajatab inimestest, kes jäävad truuks oma kodule, oma Manija saarele.

Valikusse mahuvad veel Semjon Školnikovi, Valeria Andersoni, Peeter Toominga ning Elo Tusti filmid ajavahemikust 1970–1985.

Maikuu on ETV2 keskkonnafilmide päralt.