Foto: Repro

Pohlad on meil alati olnud au sees. Neid on lihtne säilitada kas vesihoidisena või külmutatult. Pohlasalat ja õuntega pohlamoos kuuluvad ikka talviste pühade juurde. Kui aga metsas marju palju ja hoidistamisest üle jääb, on raske vastu panna ahvatlusele, mida tekitab värsketest marjadest küpsetatud kook. Pohladega koos võib kasutada teisigi marju ja õunte asemel ka muid puuvilju. Neid saab kasutada suvalises koguses, kuigi inspiratsiooniallikaks on pohlakookide retseptid. Peale selle on marjapõõsastelt leida veel väiksemal hulgal sõstraid ja vaarikaid, mustikaid või põldmarju, millest võib uhke tordi valmistada. Kõiki küpsetisi võib ka külmutatud marjadega katta, seepärast on antud retseptid aegumatud.

Õuna-pohlapirukas

Põhi

- 3 dl nisujahu

- 1 dl suhkrut

- 150 g margariini või võid

- 1 muna

- 1 tl küpsetuspulbrit

- ¼ tl soola

Kate

- 3 õuna

- ca 3 dl pohli

- 200 g maitsestamata toorjuustu

- 2 muna

- ½ dl suhkrut

- 1 tl vanillsuhkrut

Hõõruge rasvaine suhkruga vahule, lisage lahtiklopitud muna ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Segatud tainas suruge võiga määritud koogivormi (25 cm) põhja ja külgedele. Hoidke koogivormi 20–30 minutit külmikus, seejärel küpsetage 200 kraadi juures umbes 10 minutit. Kooritud õunad lõigake õhukesteks sektoriteks, laduge korrapäraselt ahjust võetud pirukapõhjale. Peale puistake pohlamarjad. Segage toorjuust ja lahtiklopitud munad, maitsestage suhkru ja vanilliga. Valage üle marjadega ja küpsetage veel umbes 30 minutit.

Pohlakook

Põhi

- 1 ½ dl jahu

- 1 dl suhkrut

- 1 muna

- ½ tl küpsetuspulbrit

- 1 tl vanillsuhkrut

- 75 g vedelat margariini või sulatatud võid

Kate

- 1 dl vanillkastet

- 1 dl kohupiima

- 3 dl pohli

Vahustage muna ja suhkur, lisage segatud kuivained, maitsestage vanilliga. Viimasena segage tainasse vedel margariin või sulatatud ja jahtunud või.

Määrige koogivorm võiga, puistake üle riivsaia või mannaga, tõstke tainas sisse ja küpsetage 200 kraadi juures 20–25 minutit, kuni koogipõhi küpsenud. Vahustage vanillkaste, segage kohupiimaga ja katke sellega koogipõhi. Ilusad valminud ja puhastatud marjad puistake
peale.

Pohlakook kookospiimaga

Põhi

- 400 g külmutatud muretainast

Kate

- 4 dl pohli

- 2 dl kookospiima

- 2 muna

- ½ dl suhkrut

Sulatage tainast niipalju, et seda saaks vabalt koogivormi suruda. Katke tainas marjadega.

Vahustage kookospiim, munad ja suhkur ning kallake marjadele. Küpsetage 200 kraadi juures 30 minutit. Kui kate pole küllalt tihenenud, lülitage küte välja ja hoidke kooki veel ahjus, kus ta järelvalmib.

Teistmoodi pohlakook

Põhi

- 300 g jahu

- 200 g margariini

- 150 g suhkrut

- 2 muna

- ¾ kl piima

- 1 ½ tl küpsetuspulbrit

Kate

- 4 kl marju

- 3 sl suhkrut

Vahustage margariin suhkruga, lisage ükshaaval munad, siis pange vaheldumisi juurde piim ja küpsetuspulbriga segatud jahu. Tainas lükake õhukese kihina võiga määritud saiaplaadile. Segage marjad suhkruga ja puistake tainale. Küpsetage mõõdukalt kuumas ahjus umbes 25 minutit.

Pärmitaina-pohlapirukas

Põhi

- 2 ½ dl piima

- 25 g pärmi

- 2 dl rukkipüüli (jahu)

- 5–6 dl nisujahu

- 100 g vedelat või sulatatud margariini

- ¾ dl suhkrut

- ½ tl soola

- 1 muna taina määrimiseks

Kate

- 5–6 dl pohli

- 3 sl suhkrut

- 1 sl kartulijahu

Lahustage pärm leiges piimas, lisage suhkur, sool ja rukkijahu, segage. Siis sõtkuge hulka nisujahu ja vedel margariin. Katke palliks sõtkutud tainas rätikuga ja laske sel kerkida. Kui tainahulk on kahekordistunud, pange tükike tainast kõrvale. Rullige tainas õhukeseks ja tõstke küpsetuspaberiga kaetud saiaplaadile. Segage suhkur, marjad ja kartulijahu ning laotage tainale. Vahustatud munaga määrige tainaservad, samuti kõrvalepandud tainatükist rullitud katteribad, mis tõstke diagonaalruutudena pirukale. Küpsetage 200 kraadi juures 20–25 minutit.

Vanaema purukook

Põhi

- 250 g nisujahu

- 250 g odrajahu

- 150 g võid

- 150 g searasva

- 1 muna

- ½ tl soola

- ¾ kl suhkrut

Kate

- ¾ –1 l pohli

- 3–4 tükeldatud õuna

- 50 g võid

- 2–3 sl nisujahu

- 7 sl suhkrut

- ½ –1 sl jahvatatud kaneeli

- 2 sl kookoshelbeid

Segage muna ja suhkur, lisage jahud, sool ja tükeldatud külm rasvaine, hakkige korralikult sõmerjaks puruks ja suruge tainaks. Pange tainas 40–50 minutiks külmikusse. Katke saiaplaat küpsetuspaberiga, vajutage tükeldatud tainapall plaadile ühtlaselt laiali. Küpsetage keskmises kuumuses helepruuniks. Valmis põhjale puistake pohlad ja laduge peale õhukesed õunalõigud. Neile raputage suhkrut ja kaneeli. Valmistage külmast võist, 2 sl suhkrust, kookoshelvestest ja jahust puru ning katke kook sellega.

Küpsetage keskmises kuumuses umbes 30 minutit. Jälgige, et purukate ei hakkaks kõrbema. Valmis koogil laske jahtuda, siis tükeldage. Soojalt lõigates ei saa korrapäraseid tükke, sest põhi laguneb kergesti. Pohlad ja õunad võite asendada pohlamoosi või mõne muu hapumat sorti moosiga.

Küpsetamata
õuna-pohlakook

Põhi

- 1 l maisihelbeid

- 2–3 sl suhkrut

- 100 g võid

- 1–2 tl kaneeli

Kate

- ca 1 l õunalõike

- ½ l pohli

- ½ dl vett või õunamahla

- ½ dl mett

- 1 tl ingverit

- 1 tl kaneeli

- 2 dl vahukoort või vanillkastet

Pange maisihelbed kilekotti ja purustage need rullides peenemaks. Sulatage või, segage juurde maisihelbepuru, suhkur ja kaneel. Vooderdage küpsetuspaberiga lahtivõetav koogivorm (23 cm) ja suruge segatud tainas vormi põhja ja servadele ning tõstke külmikusse tahkuma. Hautage õunalõike vees või mahlas umbes
5 minutit, lisage pohlad, segage hulka mesi, maitsestage kaneeli ja ingveriga ning tõstke jahtuma. Kallake õuna-marjahautis sõelale, nõrutage ja katke külmikust võetud koogipõhi. Kurnatud vedelikku hoidke kinnise anumaga külmikus, kasutage mõne salatikastme valmistamisel. Lööge koor tihedaks vahuks ja kaunistage kook. Serveerimiseni hoidke külmas.

Võrratu marjatort

Põhi

- 3 muna

- 1 dl suhkrut

- 1 dl kartulijahu

- 1 tl küpsetuspulbrit

Täite I kiht

- 2 tl želatiini

- 200 g valget šokolaadi

- 4 dl vahukoort

- ¾ dl suhkrut

- 250 g kohupiima

- 2 dl vaarikapüreed

- 2 sl sidrunimahla

Täite II kiht

- 2 tl želatiini

- 2 dl vahukoort

- 200 g maitsestamata toorjuustu

- 2 tl vanillsuhkrut

- 1 dl tuhksuhkrut

- 2 dl mustsõstrapüreed

- 2 sl sidrunimahla

Kate

- 1 tl želatiini

- 200 g vaarikaid

- 100 g mustsõstraid

- 100 g punaseid sõstraid

- 2 sl sidrunimahla

- 1 dl lahjendatud marjamahla

Vahustage munad ja suhkur, lisage segatud kuivained ning segage korralikult läbi. Kallake tainas küpsetuspaberiga kaetud saiaplaadile. Küpsetage 225 kraadi juures umbes 7 minutit. Kummutage tordipõhi teisele, suhkruga ülepuistatud küpsetuspaberilehele. Lõigake lahtikäiva koogivormi järgi ümmargune ketas. Siis katke koogivorm küpsetuspaberiga ja asetage sellele lõikamisest jäänud ebakorrapärased tükid ning niisutage sidrunimahlaga. Tükeldage šokolaad kuumakindlasse klaaskaussi ja valage peale kuumutamisel aurama hakanud koor (150 ml). Laske šokolaadil selles sulada ning segage ühtlaselt läbi. 250 g vahukoort lööge vahtu teises anumas, maitsestage suhkruga ja lisage kohupiim, vaarikapüree ning sulatatud šokolaad. Želatiin lahustage kuumutatud sidrunimahlas (järgige pakendil antud juhiseid) ning laske jahtuda, siis lisage peene joana ja pidevalt segades varem valmistatud täidisesse. Kallake segu koogivormi sidruniga niisutatud põhjale ning pange külmikusse tarretuma.

Nüüd valmistage teine täitekiht. Vahustage koor, segage toorjuustu, suhkru ja sõstrapüreega ning lisage želatiin nii, nagu eelpool soovitatud. Võtke koogivorm külmikust, katke esimene kiht terve põhjakettaga ja immutage sidrunimahlaga. Siis kallake mustsõstrakiht peale. Katke koogivorm kilega ja jätke järgmise päevani külmikusse. Selle poolvalmis tordi võite ka sügavkülma asetada.

Serveerimise päeval kaunistage tort marjadega, valmistage sidrunimahlast ja želatiinist segu, mis lisage külmale marjamahlale. Katke marjad poolvedela seguga ja laske tordi pealmisel kihil külmikus tarretuda. Enne serveerimist võtke tort vormist välja ja tasandage servad vahukoorega.