Neil kõigil on üks ja seesama plaan — läbida tantsides kilomeetri jagu vanalinna lumiseid tänavaid.

“Ootame seda põnevusega,” kostab Ru-le-me juhendaja Maie Tammemäe. “Kohe, kui noored sellest ettevõtmisest kuulsid, otsustasid osaleda.”

Kilomeetrine tantsuring algab Raekoja platsilt ning kulgeb piki Mündi, Pikka, Vene, Munga, Müürivahe ja Viru tänavaid samasse kohta tagasi.

Vastavalt kokkuleppele on tänavakoristusfirma lubanud trajektoori suuremast lumest enne puhtaks teha, ent talviste olude tõttu on hoogsate polkasammude asemel repertuaaris tasasemad liikumised nagu voorvalss ja labajalg.

Ka kaunid rahvariided ei saa vanalinnas täies ilus silma paista, et tantsijaid mitte ära külmetada. Sellepärast piirduvad nad enamasti kaabude ja teiste peakatete ning triibuseelikute ja pikkade mulgi kuubedega.

Tantsivad ka öösel

“Nii ekstreemsel tantsuüritusel pole me varem osalenud,” tõdeb Maie Tammemäe.

“Viljandi talvisel tantsupeol oleme küll käinud, aga siis on ilmastik meenutanud pigem sügist. Nüüd peame võib-olla lausa tuisus tantsima, aga meid see ei heiduta — läheme ikka kohale, kui korraldajad just ei teata, et üritus ära jääb.”

Kõnealuse talvetantsu korraldajaks on Eesti Rahvatantsu ja Rahvamuusika Selts ning see on tutvustav avamäng augustikuisele suurüritusele TeateTants. Sellel 20.–28. augustini toimuval ettevõtmisel läbivad tantsijad tuhat korda pikema vahemaa ehk 1000 kilomeetrit Eesti maanteid.

Lakkamatu tantsu ja muusikaga väisatakse kõiki Eesti maakondi. Algus on taas Tallinna Raekoja platsil, kust võetakse suund Lagedi, Aruküla, Albu ja Ambla kaudu Rakverre, sealt läbi Kiviõli, Jõhvi ja Mustvee Lõuna-Eestisse.

Edasi viib tee Audru ja Virtsu kaudu saartele ning seejärel mööda Haapsalu maanteed tagasi pealinna.

Igale rühmale on läbimiseks ette nähtud 4–7 kilomeetrit, kusjuures korraga tantsib vaid üks paar, kes pärast 100–150 meetri läbimist teate järgmisele paarile üle annab. Sel kombel läheb tants pideva ahelana aina edasi.

Tants ei katke ka öösiti — kui üks rühm lõpetab, alustab kohe järgmine. Isegi Saaremaa ja Hiiumaa praamidel tantsitakse vahetpidamata. Keskmiseks liikumiskiiruseks on arvestatud
5 km/h ning aeg-ajalt tantsitakse ka kohapeal.

Lauljadki jalga keerutama

TeateTantsu projektijuhi Eero Kiipli sõnul on ettevõtmise peamine eesmärk tunda rõõmu tantsust ja kaaslastest.

“Lisaks loob see kollektiividele hea võimaluse omavaheliseks tihedamaks suhtlemiseks ja koostööks,” lisab Kiipli. “Ka rahvatantsu populariseerimine ei ole siinkohal väiksema tähtsusega.”

Pühapäeval toimuva talvetantsuga algab internetileheküljel www.teatetants.ee rühmade registreerimine suvisele TeateTantsule. Korraldajad ootavad osalema kuni 4000 tantsupaari, kes ei pea ilmtingimata mõnesse tantsurühma kuuluma.

Osalejad võivad olla ka kooridest, ettevõtetest ja organisatsioonidest — hea tantsuoskus pole Kiipli kinnitusel määrava tähtsusega.

“Mida suurem on tantsuoskus, seda parem, aga kedagi ära ka ei saadeta,” kinnitab Eero Kiipli. “Need inimesed, kes pole tantsuga otseselt seotud, suunatakse mõne tantsurühma juurde, kes neile vajalikud sammud ette näitab.”