Taganemine ja murdmine seisneb tõsiasjas, et töötuskindlustushüvitisi ja koondamishüvitisi ei võeta eelnõus ühe paketina, nagu varem oldi kokku lepitud. "Sisuliselt tühistab valitsuse uus eelnõu töötuskindlustushüvitise tõusu ja jätab samal ajal jõusse koondamishüvitiste kärped," leiab Taliga, pidades silmas Reformierakonna ja IRLi fraktsioonide algatatud töötuskindlustuse seaduse muutmise seadust 512 SE.

Ametiühingute juht väidab ka, et öötöö piirangu tehniliste tingimuste sildi all teises seaduseelnõus välja ilmunud sätted, millel on sisuline tähtsus. "Kui kontoritöötajal on järjestikune puhkeaeg 48 tundi, siis öötöötajale tahetakse jätta ainult 24 tundi, seda ühegi põhjenduseta," protestib ta.

Viimane jutt käib valitsuse 1. juunil algatatud töölepingu seaduse ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu 518 SE kohta, mille väidetavaks eesmärgiks on tagada töötukassa jätkusuutlikkus. "Muudatused hüvitiste skeemides vähendavad koormust töötukassa varadele," väidetakse eelnõu seletuskirjas.

Taliga ning tema kutsel Toompeale tulnud nõudsid, et nn töötajavaenulik eelnõu 512 SE võetaks menetlusest tagasi. Selle asemel tuleks töölepingu seaduse ning töötuskindlustuse seaduse muudatuste üle alustada viivitamatult kolmepoolseid läbirääkimisi, seaduste jõustamine lükata aga edasi kokkuleppe saavutamiseni.

"Oleme aasta algusest alates kutsunud valitsust läbirääkimistele, aga meile on vastatud, et leppigu me ise tööandjatega kokku," rääkis Taliga. "Meie arvates on asi aga seaduses ja see on just riigi pädevuses."

Küsimusele, kas valitsuse esindajad on temaga enne protestiaktsioon ühendust võtnud ja palunud see ära jätta, vastas Taliga eitavalt. "Pealegi ei laseks ametiühingud suuliste lubadustega end orki võtta," kinnitas ta.