Eesti täitis piimakvoodi 101,7 protsenti, mis tõi kaasa kvoodiületustasu. Kokku on summa 2,2 miljonit. Piimatootjad said selle maksmise ajatada kolmele aastale.

Kvooti ületas 280 tootjat. 247 tootjal oli kvoodiületustasu rohkem kui sada eurot ja nemad peavad trahvi maksma. Ajatamist taotles 115 tootjat ja nemad pidid esimese kolmandiku ära maksma 1. oktoobriks.

Tähtajaks jättis kvoodiületustasu maksmata 30 sellist tootjat, kes olid kvoodiületustasu ajatanud, ja 39 tootjat, kes ei ajatanud.

Kui tootja on kvoodiületustasu (või ajatamise korral osamakse) maksmisega hilinenud, arvestatakse ületatud aja eest viivist ja edasi tasaarveldatakse maksmata summa PRIA mis tahes toetus­- maksega.

Rounduppi pole siiani keelatud

Juunis räägiti Prantsusmaal, et glüfosaati sisaldavad tooted ei tohiks olla kättesaadavad amatöörkasutajatele ning sellele peaks olema piiratum ligipääs. Sellest aga pole järeldusi tehtud ning seega Prantsusmaal on glüfosaati sisaldavate toodete ostmine ja kasutamine mitteprofessionaalidele endiselt lubatud, rääkimata siis professionaalsetest kasutajatest.

“Nende varasem müük oli selline, et võis marketist vabalt riiulilt võtta, nüüd peab müüja käest küsima,” võtab teema kokku maaeluministeeriumi taimekaitse büroo juhataja Evelin Hillep.

Saksamaa kui glüfosaadi referentriik on Hillepi sõnul hindamisaruande esitamise ajagraafikust maas, kuna väite kontrollimine, et güfosaat on vähkitekitavate omadustega, on aeganõudev. Saksamaa ei ole hindamisraportit endiselt esitanud.

Hiljuti avati ka Euroopa Parlamendis diskussioon glüfosaadi keelamise kohta, kuid eelmise nädala hääletusel ei saadud vajalikke hääli kokku.

Vastutus muutub karmimaks

Eestis plaanitakse muuta taimekaitseseadust.

Uues versioonis nähakse ette vastutus taimekaitsevahendi luba mitte saanud preparaadi turule laskmise eest, selle kasutamise nõuete rikkumise eest, tehnilise kontrolli mitteläbinud taimekaitseseadme kasutamise eest, kontrolli mitteläbinud taimekaitseseadme kasutamise lubamise eest taimekaitseseadme omaniku ja valdaja poolt ning taimekaitsevahendite kohta peetava arvepidamise rikkumise eest.