03.11.2016, 00:01
Miks on kasulik süüa täisteratooteid?
Tervise Arengu Instituudi ja toitumisteaduste seltsi soovitusi järgides peaks iga päev sööma 4–7 portsjonit täisteraleiba – siis saab organism piisavalt kiudaineid, vitamiine ja mineraalaineid.
FOTO:
Täisteras on alles hoitud kõik viljateras leiduv kasulik. Heledatest jahudest on tootmise käigus eraldatud kõik väärtuslikud osad, näiteks tera ja kest. Sellega kaob palju kasulikke toitaineid, suur osa vitamiinidest ja mineraalainetest. Täisteras on alles vajalikud kiudained. Kiudaineterikas toit vajab rohkem närimist ja pikendab söömise aega, mis omakorda tekitab kiiremini küllastustunde ning nii takistab ülesöömist. Kuna täisteratooted on trendikad, lisavad paljud tootjad selle nimetuse pakendile, kuid nüüdsest reguleeritakse täistera nimetuse kasutamist. Nimelt on tootjate vahel sõlmitud hea tava kokkulepe. Selle järgi on täisteratoode tehtud jahvatatud, purustatud või helvestatud teradest, milles peamised osad – tärkliserikas endosperm, idud ja kliid – esinevad samas suhtes nagu terves teras.