Huntide kasvataja, end nendele loomadele pühendanud hunditeadlane Vladimir Bologov on Soome ajalehe järgi aastate jooksul sihilikult loodusesse lahti lasknud 57 hunti. Osa neist on päästetud loodusesse Karjalas ja osa Tveri oblastis. Tänavu on Karjalas lahti lastud kuus hunti, kes kutsikana olid kasvandusse toodud Jaroslavli loomaaiast.

Asi ongi selles, et Venemaa loomaaiad on hädas hundikutsikatega, keda pole kusagile panna. Kümne aasta jooksul on Bologov sellele probleemile lahendust pakkunud. Ta ostab kutsikad sümboolse hinna eest ära ja loomaaiad on rahul, sest on neist seaduslikult ja tsiviliseeritult lahti saanud.

Bologovi kasvandust toetavad paljud Kesk-Euroopa hundikaitsjad. Raha kogutakse muu hulgas Saksa veebilehe www.wolfshilfe.de kaudu (lehel on üleskutse “Hundid vajavad meie abi”). Raha on andnud nii Saksamaa, Prantsusmaa kui Šveitsi hundikaitsjad.

Venemaa Teaduste Akadeemia professor Pjotr Danilov nimetab Bologovi kasvandust skandaaliks. “Samal ajal kui Karjala Vabariigis püütakse kontrolli alt väljunud huntide arvukust piirata riigi preemiate abil, tuleb sinna keegi, kes salaja hunte kasvatab ja neid loodusesse laseb,” ütleb Danilov.

Nii Karjala kui Soome ametivõimud on kasvanduse tegevuse hukka mõistnud.