Maamajandus 19. aprill 2018
Miks ja kuidas toodetakse Belgias nii haisvat juustu?
0Belglaste seas austatud Herve juust võiks sobida algajale eestlasele, kes on pikantsematest piimatoodetest varem hoidunud, kuid tahaks mõne sellisega tutvust teha. Kui tootmist oma silmaga näed, võib haisev toit lausa meeldima hakata.

Peamine juust, mida meierei toodab, on eripärane Herve. Nemad on viimased, kes valmistavad juustu pastöriseerimata piimast. Cornelia Smet/Euroopa Liit 2018
Ida-Belgias Valloonia küngaste vahel on Herve-nimeline vald, kus juba XII sajandist saadik käivat omalaadse juustu, fromage de herve tootmine. XVI sajandil keelas suuremat osa Euroopat valitsev Karl V sealsetel talupidajatel nisuekspordi ära ning seepeale hakkasid pea kõik kohalikud hoopis piimakarja pidama.