"Norra lehmad peeretavad liiga palju, kui nii võib öelda. Transport ja põllumajandus on suurimad valdkonnad väljaspool kohustuslikke kvoodisektoreid. Me peame tegema kärpeid, et kodust olukorda muuta. Peame end ette valmistama neis sektorites emissiooni oluliseks piiramiseks," sõnas Solberg. Transport emiteerib Norras 32% heitgaasidest ja põllumajandus 9%.

Peaministri väljaütlemine tekitas meedias pisukese tormi, põllumehed aga leidsid selle seisukoha naeruväärse olevat.

"Peaminister näitab üles täielikku teadmatust," sõnas agentuurile VG väiketootjate assotsiatsioni juht Ann Merete Furuberg. "Kümneid tuhandeid, võib-olla miljoneid aastaid on mäletsejad Maal elanud. Kui nende kõhugaasid nii ohtlikud oleks, oleks saabunud katastroof juba ammu."

"Mitte süütud loomad ja nende kõhutuuled pole heitgaaside tekkes süüdi, vaid õlisaaduste põletamine ja transport - need muudavad kliimat," lisas farmerite esindaja.

Temaga nõustub Norra maaülikooli professor Odd Magne Harstad: "Lehmade kõhutuuled moodustavad kogu metaanist, mis nende organismist eraldub, vaid 3%. Enamuse metaanist nad kas hingavad või röhitsevad välja.