Samas uue põlvkonna metsaomanikud ootaks ühisomanduse teistsugust vormi. REITi kinnisvarafondid on nimelt nende jaoks, kes ise ei ole huvitatud metsamajandustööde tegemisest või korraldamisest, kuid osaleks osakuomanikuna.

REITi (Real Estate Investment Trust) kinnisvarafond võimaldab niisiis kaudselt metsaomanik olla.

Metsa omanik ja valitseja on fond ning igaüks võib osta fondi osakuid, et hiljem lihtsalt dividende noppida.

Soome spetsialistid avaldavad Ouni töös arvamust, et kui juba vanadel ühismetsadel pole olenemata suurest reklaamist menu, ei ole palju lootust ka kinnisvarafondil. Spetsialistid nentisid, et Soome metsaomanikud lihtsalt kardavad metsade ühisomandit.

Samas uskusid nad, et REIT-fondi sarnane mudel võiks metsade majandamist intensiivistada küll, kuna selle ülesehitus keskendub eesmärgile toota omanikele maksimaalset tulu. Teisalt kindlustab säästva metsanduse seadus, et majandamine ise püsiks hea tava piirides.

USAs loodi metsakinnistutesse investeerimise fond 1999. aastal. REIT-firma on riigi suurim eramaaomanik Plum Creek Timber Company, kellel on umbes kolm miljonit hektarit metsa.

Soomes ei võta REIT vedu, aga mitmel pool mujal Euroopas on just viimasel ajal välja töötatud juba ka seadusi, et kinnisvarafondi mudelit oma metsanduses rakendada.