Parima pakkumise tegi eraisikust naabrimees

Kui muidu saab metsamaa omanik, kel plaan kinnistut või raieõigust müüa, valida, kellele oma vara üle anda, siis oksjonil seda võimalust pole ja tehingupartneriks saab see, kel suurem rahakott. Paljudele võib see esiti hirmutav tunduda, sest paratamatult tekib ju mõte, kuidas müüa oma mets pimesi, teadmata, kes selle saab ja mis sellega peale hakatakse.

Jah, loomulikult pole metsa müümine võrreldav piima ostmise või maasikate müügiga, sest vastutus, emotsionaalne seotus ja vara väärtus on kordades suurem, mis paneb nii müüjaid kui ka ostjaid läbi kaaluma mitmeid küsimusi. Üks suurim neist on kindlasti metsa edasine saatus ja käekäik.

Timber.ee metsaspetsialist Marcel Lahe, kes oksjoni läbi viis, märgib, et ka selle kinnistu müügi puhul oli tunda, et metsamaa praeguseks endine omanik Maia ja tema pere tundsid kohe pärast oksjoni lõppu suurt huvi selle vastu, kes osutus võitjaks ning mis selle metsaga edasi juhtuma hakkab.

Nende suureks üllatuseks tegi parima pakkumise naabrimees Meelis, kes pakkus kinnistu eest soovitud 20 000 eurot, arvates ise, et ega sellest midagi välja tule ja ta niikuinii ei võida. Kuid oh seda üllatust, kui oksjoni lõppedes kohalik jahimees võitjaks tunnistati. Mees trumpas hinda pakkudes üle lausa kolm metsafirmat, kes samuti metsakinnistule hammast ihusid, kuid oksjonil oma pakkumise alla alghinna tegid ja seetõttu ka Meelisele alla jäid.

Mis saab metsast edasi?

Meelis, kellele on see esimene maa ja metsa ost, ütleb, et tema jaoks on oma metsa omada väga tähendusrikas ja seda „õiget“ on ta otsinud juba mõnda aega. „See tükk on kui rusikas silmaauku. Minu kodust on metsa ainult 2,5 kilomeetrit. Mõtle, õhtul pärast kümnetunnist põhitööd võtad ATV ja sae ning põrutad metsa, sääsed söövad ja kuradi mõnus on,“ ei suuda mees oma rõõmu varjata.

Metsaga on mehel lihtsad ja selged plaanid ning metsa mahavõtmisega ratsa rikkaks saada ta ei kavatse. Kuna tegemist on siiski raieküpse metsaga, on Meelise plaan poolel ehk kahe hektari suurusel alal tuleval talvel raie teha. „Mul on endal ahiküttega maja ja osa sellest kasutan oma tarbeks, maha võetud metsa asemele istutan uued puud ning metsa, mida praegu ei puutu, panen üles loomade söötmiskoha,“ räägib Meelis oma plaanidest.

Sellise asjade käiguga on igati päri ka Maia, kes rõõmustab, et Meelis selle metsamaa, kus edaspidi mõnusalt aega veeta ja ka jahti pidada, endale sai. Lisaks on mõlemad pooled rahul, et on olemas timber.ee oksjonikeskkond, mis neid metsatehinguga kokku tõi. Meelis lisab, et ega ju küla peal keegi ringi käi, silt üle õla, et „müün metsa“.

Kas müüja mure metsa käekäigu pärast on õigustatud?

AS-i Timber metsaspetsialist Marcel Lahe

Jah on. Metsa müümine on eraomanike jaoks sageli sama emotsionaalne kui oma kodu müümine. See ei ole lihtne, eriti juhul, kui metsa on aastakümneid kasvatatud ja hooldatud või on olemas teadmine, et need puud panid maha (vana)vanemad, keda ei pruugi meie seas enam ollagi. Seda raskemaks ja emotsionaalsemaks metsamaa või raieõiguse müük muutub. Need mõtted ja tunded on igati lubatud ning normaalsed. Kuid olgu need põhjused millised tahes, mis müügimõtetele viivad, enda sees tuleb jõuda kindlale otsusele, kas müüa või mitte, ning seejärel põhjalikult kaaluda, kuidas müüa, sest pärast tehingu tegemist oma meelt muuta on pea võimatu.

Metsaspetsialist Marcel Lahe toob välja, et timber.ee oksjonikeskkonna eelis on kindlasti nii müüjate kui ka ostjate aus ja võrdväärne kohtlemine ning kõrgeim võimalik müügihind, mida ise naljalt saavutada ei suudeta. Ka selle Valgamaal asuva metsakinnistu eest on läbi aastate erinevad metsafirmad endisele omanikule pakkunud mitmeid tuhandeid vähem. Kuid oksjonilt sai Maia oma soovitud summa kätte.

Veel juhtub Marcel Lahe sõnul korrektselt tegutsevas oksjonikeskkonnas, kus pakkumisi saavad teha ainult kontrollitud taustaga isikud ja ettevõtted, vähem ebameeldivat, kui üldse. Pigem saab pügada juhul, kui omanik ise müüb metsakinnistu või raieõiguse otse mõnele ausa näoga kelmile, kel mesimagus ja hüpnotiseeriv jutt, mille tulemusena võib juhtuda, et jäädakse ilma nii rahast kui ka metsast.

Kui soovid konsultatsiooni, et veenduda, kas oksjonikeskkonnas oma metsamaa või raieõiguse müük on sinu jaoks õige valik, siis võta meiega ühendust!

AS Timber
Tel: 666 5050
www.timber.ee
info@timber.ee
Narva mnt 36, Tallinn 10120

Jaga
Kommentaarid