Siiani tuli isikul, kes soovis puurkaevu või -auku rajada, esmalt kooskõlastada puurkaevu või -augu asukoht Keskkonnaametis (edaspidi KKA) ja kohalikus omavalitsuses (edaspidi KOV).

Uue korra järgi

1. Rajatava puurkaevu või -augu asukoha kooskõlastamiseks tuleb puurkaevu või -auku kavandaval isikul esitada KOV-le puurkaevu või -augu asukoha kooskõlastamise taotlus. KOV kooskõlastab rajatava puurkaevu või -augu asukoha või keeldub selle kooskõlastamisest 10 tööpäeva jooksul puurkaevu või -augu asukoha kooskõlastamise taotluse kättesaamisest arvates.

Taotluses, mille vorm on kehtestatud keskkonnaministri määrusega, peavad sisalduma:

  1. taotleja nimi, registri- või isikukood, kontaktandmed ning maaomaniku nõusolek, juhul kui maaomanik ei ole isik, kes puurkaevu või -augu rajamist kavandab;
  2. puurkaevu või -augu planeeritava asukoha aadress, maaüksuse nimi, katastri number ning koordinaadid;
  3. kavandatav veevõtt puurkaevust (m3/ööpäevas);
  4. puurkaevu või -augu kasutamise otstarve.

Taotluse blanketi leiate www.vormsi.ee.

KOV-l on põhimõtteliselt õigus keelduda puurkaevu rajamise lubamisest juhul, kui kavandatava puurkaevu piirkonda planeeritakse rajada ühisveevärk. Samuti on puurkaevu või -augu asukoha kooskõlastamise eesmärgiks teha asukoha suhtes vajaduse korral ettepanekuid. Puurkaevu või -augu asukoha kohta kaalutlusotsuse tegemisel lähtub KOV planeeringutest, ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni arengukavast ning vee-ettevõtja olemasolevatest teeninduspiirkondadest.

2. Puurkaevu või -augu projekti peab koostama puurkaevude ja -aukude projekteerimise alal hüdrogeoloogiliste tööde tegemise litsentsi omav isik.

3. Ehitusseaduse kohase ehitusloa või kirjaliku nõusoleku taotlus peab lisaks ehitusseaduse §-s 26 ja §-s 17 sätestatud andmetele sisaldama: 1) puurkaevu või -augu rajamise taotlust, mille vormi kehtestab keskkonnaminister määrusega; 2) KOV asukoha kooskõlastust; 3) puurkaevu või -augu projekti; 4) taotluse blanketi leiate www.ehr.ee.

4. Veeseaduse kohaselt võib puurkaevu või -augu rajada isik, kellele on antud puurkaevude ja -aukude rajamise alal hüdrogeoloogiliste tööde tegemise litsents. 5. Puurkaevu või -augu kasutusele võtmiseks peab puurkaevu või -auku kavandanud isik tegema keskkonnaregistris rajatud puurkaevu või -augu kohta väljavõtte ning esitama selle koos keskkonnaministri kehtestatud vormikohase puurkaevu või -augu kasutusele võtmise taotlusega KOV-le. Taotluse blanketi leiate www.vormsi.ee.