Lõpuks jõudsime Hiiumaale ja seal tuli ette võtta rännak läbi mere Vohilaiule. Meie varustus laaditi traktorile ja ise läbisime umbes nelja kilomeetri pikkuse jalgsirännaku läbi mere ja muda, enne kui jõudsime laagriplatsile. Ees ootasid meid juba külalislahked hiidlased. Laagriplatsil telgid püstitatud, ehitanud välja külmkapi toidu hoidmiseks ja lõunasöök söödud, algas laagri avamine. Avamisel pidi iga rühm tutvustama ennast ja oma lippu.

Õhtu lõppes ühislaulmisega lõkke ääres.

Teine päev algas hommikvõimlemise ja ujumisega meres. Hommikusöök tuli valmistada laagrilistel ise lõkkel. Küll see puder maitses hästi!

Edasi toimusid tegevused õpitubades - taimede tundmine, salakiri ja morse, sõlmed, kanuudega sõitmine, teemärgid, sõjaväe telgi püstitamine ja liikumine häire ajal, täpsusvisked korvpalli ja nooltega, viktoriin. Terve päev sai õpitud igasuguseid huvitavaid asju ja hangitud juurde teadmisi.

Peale õhtusööki jagati meid jälle rühmadesse ja saime kätte GPS-id, et nendega mööda laidu aardeid otsida ja tähtsatele küsimustele vastata. Enne magamaminekut proovisime läbi veel laagri ringkaitse, kuna öösel oli oodata vaenlast.

Öine vihmasadu hirmutas isegi vaenlast, nii et rünnakule tuli ta hoopis hommikul. Laagrit õnnestus hästi kaitsta ja vaenlane löödi tagasi. Hommikused toimetused tehtud, valmistusime laagri lõpetamiseks. Kuna vihma ikka tibutas, siis tuli laager kokku pakkida märjalt. Kell liikus aga omasoodu ja oligi aeg lahkuda. Asjad jällegi traktori kasti ja ise jalgsi minekule. Tänasime veel enne teeleminekut lahket pererahvast - Hiiumaa noorkotkaid ja kodutütreid. Õnneks oli meil peale porist matka võimalus kaldal pesta ja kõhtu kinnitada. Siis praamile ja kodu poole.

Arvan, et kõigil laagrilistel jäi hea mälestus sellest külaskäigust.

Illuka rühmast käisid Hiiumaal rühmapealik Karl Vähk ja noorkotkad Vane Vähk, Kaivo-Mart Kangro, Egert Blokk ja Hannes Villers.