Kuidas peaks valla elu ideaalis välja nägema?

Kõigepealt peab valla juhtkonna ja valla elanike vahel olema usaldus ja heatahtlikud suhted. Valla elanik peab tunnetama, et valla volikogu ja vallavalitsus on tema teenistuses ja tema huvide kaitsja. Mõnikord on seda küll väga raske saavutada, kui tuleb lahendada erinevatel seisukohtadel olevate poolte küsimus.

Kui üksikisiku ja ühiskondlik huvi lähevad vastuollu. Kas otsustada ühiskonna või üksikisiku kasuks? Sageli jääb suurem või kõvem võitjaks! Vastuson aga ühene. Õigust ja õiglust ei saa arvu või suuruse järgi summeerida ja selle järgi otsust teha. Mõlemal on võrdsed õigused, mida ka Eesti Vabariigi põhiseadus ütleb. Kui selle järgi toimida, on olemas usaldus ja austus vallavalitsuse ja elanike vahel.

Kuid ka valla elanikud peavad endale aru andma, et vallavalitsuse võimalused ja vahendid on piiratud. Tähtis on see, et tehakse õigesti ja õigeaegselt. Vallavalitsuse töö ja tegemised peavad olema läbipaistvad. Kui millelegi hinnangut anda, peab asju omavahel võrdlema.

Olen elanud Tahkuranna vallas kolme vallavanema ajal ja püüangi omavahel neid võrrelda.

Kokkuleppeid rikkuv vallavanem

Sirje Jõgiste poolt juhitud vallavalitsus ei omanud usaldust ja austust. Vähemalt minu silmis. Kui vallavanemaga, asjaosaliste juuresolekul, sai Reiu tee elanikke puudutavais küsimustes kokku lepitud, siis mõne nädala pärast tehti kõik teisiti, mis usaldusest ja austusest siin veel rääkida saab. Isegi praegune vallavalitsus on toonaste maa erastamistega hädas. Näiteks erastati ära Reiu tee elamurajooni kahepoolne sisse-väljasõidu tee, mis on täiesti seaduse vastane ja lubamatu. Igal elamurajoonil peab olema kaks sisse- ja väljasõidu teed. Või Tõllapulga teeosa jõeni nii, et inimesed ei pääse enam jõe äärde, kus on elanike meelis ujumiskoht ja elanikel ei ole võimalik normaalselt koju sõita. Minge vaadake seda tsirkust. Erastati, õigemini võõrandati ära.

Reiu tee tiigialune maa. Tiik on varaline objekt ja selle maa võõrandamine õigemini natsionaliseerimine oli õigusvastane. Selle vallavanema ja vallavalitsuse töö on hindega "kaks."

Elanike seisukohti eirav vallavanem

Vallavanem Eeri Tammiku juhitud vallavalitsus aga ajas asju kui äriühing. Keset elamurajooni taheti tuua suure müra, elu- ja looduskeskkonda rikkuv spoonitehas. Vallavalitsus, kes ei arvestanud elanike seisukohtadega, viis asja nii kaugele, et küsimus jõudis Valitsuseni välja. Kas see tõi vallale au ja kiitust? Või võtame golfiväljakute rajamise. Loodusele tehti korvamata kahju. Praegugi seisab see rannaäärne ala raiutud, songitud ja segipööratult, häbiks tegijatele. Läheb inimpõlv enne kui need haavad paranevad.

Et juhtida valda, selleks peavad olema ka vastavad teadmised. Heast ausast mehest on selleks vähe. Selle vallavanema ja vallavalitsuse tööle panen hindeks "üks."

Tänane vallavanem ja vallavalitsus

Praeguse vallavalitsusega oleme(n) rahul. Nagu öeldakse "jumal, anna talle pikka iga." Kui oleme oma seisukohad selgitanud, on meid kuulda võetud, isegi siis, kui meie seisukohad on erinevad olnud. See on kiiduväärt. Taotlesime, et meie elamurajoon saaks tiheasustusalaks. Meie soovidele tuldi vastu. Praegu on meil välisvalgustus, uus vee- ja kanalisatsioonitrass, kvaliteetne vesi. Tee on remonditud ja ka ümbritsevat elu- ja looduskeskkonda on lubatud hoida. Talvel on teed lumest puhtaks aetud enne kui linnas selle peale veel mõtlema hakatakse. Kui vallavanem Tammiku ajal mõtlesime linna alluvusse minna, siis praegu ei ole selleks enam kellelgi soovi. Hindeks paneksin selle vallavanema ja vallavalitsuse tööle tubli "neli+".

Mida veel võiks soovida?

Venelastel on üks väga hea ütlemine "druzba ne sluzba." Eesti keelde ümber pannes tähendab see, et "sõprussuhe ei ole töösuhe." Mäletan kui lapsena isatalus olin, tuli vallavanem aeg-ajalt vaatama, kuidas küla ja talu välja näeb ja elab. Vaatas lapsed üle ja andis igaühele kompveki. Arutas isaga meeste ja valla asju, kiitis perenaist ja kui hea leem potis oli, lasi ka tema sellel hea maitsta. Paljud asjad said selgeks räägitud ja ära tehtud ilma pabereid määrimata ja vaidlusteta. Ma ei mõtle siin, et Karel peaks talusid pidi lõunal käima, kuid mõnigi kord võiks ta meid vaatama tulla ilma, et asja oleks. Kuuleb, mida inimesed mõtlevad ja räägivad.

Kui mõni paneb pahaks minu vaba kirjaviisi ja ütlemisi, siis see siin ei ole mitte artikkel, vaid ainult mõtted valla elust ausalt ja avameelselt. Elu on pidev areng ja vald on pidevas arengus ja muutumises. Olgem siis selleks valmis!

Kuidas see toimuda võiks ja kuidas edasi minna, siis see on teine teema ja mõtted teiseks korraks.

Kui suudame sama hästi elada ja töödega toime tulla, siis arvan, et Tahkuranna vallale ei ole haldusreform vajalik.

Hea oleks ka Uulust ja Võistest mõtteid kuulda ausalt ja avameelselt.