Spetsialisti tarkused tallele pandud, osalesid lapsed „Tervislike võileibade" võistlusel, kus õpilased koostasid retsepti ja seejärel valmistasid retsepti alusel hõrgutise. Žürii hindas välimuse originaalsust, kuid peamiseks kriteeriumiks jäi ikkagi erinevate toitainete sisaldus ning maitse. Siinkohal suured tänud Nissi koolile, et saime võistluse läbiviimiseks kasutada nende uut ja hubast kodundusklassi.

Õppeaasta viimasel veerandil viisime läbi plakatitegemise võistluse koos Natalia Seredaga Noortekeskusest, kes põnevad käsitöömaterjalid hankis. Plakati teemaks oli „Tervislik toit vs. Rämpstoit".

Tublid lapsed välja valitud, läksime kaema, kuidas Lõuna- Eestis tervislikust eluviisist hoolitakse.

Tänu õpetaja Ulvi Lepplaane heale suhtlemisoskusele saime loa külastada Põlva Piima. Põlva endine piimakombinaat toodab väga head ja tervislikku kohupiima. TERE kaubamärgi all on tootmises erinevad kohupiimakreemid ja kodujuust.

Põnev oli jälgida, kuidas piim läbi läikivate torude robotite abil kohupiimana topsidesse potsatab. Saime tunda, millises kõrbekuumuses töötavad piimapulbri tootjad, kes kõigele lisaks peavad kõrgeid seadmeid kontrollides ronima alpinistina kõrgustesse. Ja kui hästi maistes degusteerimine!

Põlva külje all asuv Jaaniraotu linnupark oli meil kõigil siiani avastamata. Pereisa hobist välja kasvanud linnupargis leiab põnevaid linde-loomi üle 70 liigi ning mõnda neist ei kohta isegi Tallinna Loomaaias.

Kindlasti olid kõigi lemmikud papagoid, kes meid valju häälega matkisid. Üllatasid maarad, kes tundusid metskitse ja jänese ristandina.

Põnevatest elamustest sumisevas bussis suundusime meie reisi sihtpunkti - Karula rahvusparki. Metsaste kuplite keskel asuv Eesti väikseim rahvuspark on kauni ürgse loodusega. Rahvuspargi külastuskeskuses ootas meid lahke pererahvas ja mõnus päeva lõpp, mis matkarada läbides ja Ähijärves sulistades kuidagi õhtusse ei tahtnud saada.

Metsamoori Pereparki on koondunud erinevate tegevustega väiketalud.

Metsamoor ise oma nõiarohtudega, mesila ja kaanikoda on meie rahvameditsiini tutvustav põnev keskkond. Ehk nüüd vaatavad pereparki külastanud lapsed teise pilguga tavapärast raudrohtu või pajulille, teades, et ravimtaimed on osa meie igapäevasest elust.

Ajaloolist mesindust tutvustavas mesilas oli võimalik läbi klaasist mesitaru jälgida mesilaspere tegemisi. Müstilises kaanikojas näitas ravitseja inimeste ravimiseks mõeldud kaane, taimseid leotisi, "rästikuid" ja palju muud põnevat.

Selle aasta viimaseks programmi osaks jäi Ruhnu saar. Ellamaa Loodusselts on koos matkanud Osmussaarel ja Pranglil, kuid see väike Ruhnu oma looduse mitmekesisuses ja kultuuri omapäras jättis väga erilise tunde. Oli selle põhjuseks hämar õhtu puukirikus ja kirikaias või oli see Ruhnu muuseumi juhataja Märt Kapsta, kes oma põhjalike teadmiste ja saarlasliku kõnemaneeriga lugusid vestis. Igatahes selgus, et aja "lugu" on kulgenud sellel saarel ikka omasoodu, nii kuis meretagusel elul tavaks.

Saarel peetakse lugu traditsioonilisest toidust, ja ilma sitke terviseta Ruhnus elada ei olegi võimalik, sest saarel arstiabi puudub.

Kaunid liivarannad, soe ja sõbralik meri kutsuvad tagasi. Ja ega see sõit nii väga pikk ei olnudki.