Kevadel õppisid Erakool Läte lapsed kuidas veekogul ohutult käituda ja sügisel tegid II ja III klassi õpilased tutvust vanade pritsumeestega Oisu Tuletõrjeklubist ning Keila Pääsekomando päästjatega.

17. septembril, kui me lastega Keila Laululava lõkkeplatsile jõudsime, ootasid meid erineva ajastu vormiriietus kolm pritsumeest Valdu, Endel ja Jaan, kes olid Keilasse saabunud Türi Vabatahtliku Tuletõrjeühingu lahinguauto, 1971 aastast pärit Scaniaga.

Valdu Valimeäe näitas lastele, kuidas inimesed on läbi ajaloo tule kustutamiseks erinevaid vahendeid kasutanud. Saime näha nii nahkämbrit, kui tulekustamisluuda ja proovida pähe läikivaid pritsumeeste kiivreid ja jalga pritsumehe saapaid ning isegi katsuda, kui raske ja terav on pritsumehe kirka ja kui kõvasti saab puhuda abipasunat.

Tõeline õppimine läks lahti siis, kui kõik lapsed lubati käsipumpade ja erinevate pritisimisämbrite juurde veejoaga märki laskma. Peale nn kuiva trenni said lapsed, nagu tõelise tuletõrjujate õppuse puhul kombeks, põlevat potti kustutama. Pritsumees Endel õpetas igale lapsele, kuidas tekki põlevale pannile nii peale panna, et ise terveks jääks ja tuli kustuks.

6.oktoobril said meie II ja III klassi poisid ja tüdrukud tuttavaks Mait Lillemaaga Keila Päästekomando komandopealikuga, kes näitas kuidas tänapäeva pritsumehed, keda nüüd päästjateks kutsutakse, elavad. Me nägime, mida kõike üks päästjate auto igale väljakustele kaasa veab, kus päästjad puhkavad ja kus õpivad. Peale põnevat ekskursiooni rääkis Mati Lillemaa lastele, kuidas helistad 112-te ja mida lapsed peavad tegema, kui satuvad ohtu. Loomulikult ei saanud me enne koju minna, kui proovisime mis tunne on päästja moodi torust alla, autode juurde libiseda.

Lapsevanemad ja seltsi liikmed said samuti kevadel õpetust veeohutusest ning 28.septembril rääkis Põhja- Eesti Päästekeskuse vaneminspektor Vello Plees kodutuleohutusest ning käesolevaaasta septembrist kehtima hakanud uuest tuleohutuse seadustest. Näiteks iga viie aasta tagant peab ka individuaalmaja korsten litsentsiga korstnapühkija puhtaks tegema ja selle kohta akti andma. Veel saime teada, kui kaugel majast võib tuld teha, kuidas käituda tuleõnnetuse ja autoavarii korral.

Kui õues juba pimedaks läks, saime ka pulberkustutiga ja tuletekiga tuld kustutada. Õhtu lõppes Keila Päästekomandos komando autosid ja varustust uudistades.

Täname projekti toetajat Päästeametit ning projekti partnereid MTÜ Selts Eesti Vetelpäästet ja Eimar Tähti, Vanatehnika klubi „Retrom“ Oisu Tuletõrjemuuseumist Valdu Valimäed, Keila Päästekomandot ja Mati Lillemaad, Põhja-Eesti Päästekeskuse vaneminspektorit Vello Pleesi ning Tamrex Ohutuse OÜd kes kõik aitasid turvalisemale Lättele kaasa.