Lisaks vee puhtusele on tähtsad ka veekogu hea füüsiline seisund ning seegi, et veekogu režiim oleks looduslähedane. Esna jõe ääres tehtavate tööde eesmärk ongi parandada kogu jõe pikkuses selle ökoloogilist kvaliteeti ja luua kaladele sigimisvõimalused. Mis täpsemalt toimub, selgitas Keskkonnateabe Keskuse projektijuhi Koit Prants.

Missuguseid töid Esna jõel ja selle ümbruses tehakse?

Töö eesmärk on parandada Esna jõe ökoloogilist seisundit, arvestades põllu- ja metsamajanduse ning muude sotsiaalsete vajadustega. Peatähelepanu pööratakse jõe kalastiku, eelkõige forelliasurkonna seisundi parandamisele.

Praeguseks on koprapaisud likvideeritud, juba eemaldatakse võsa ja puid ning üsna pea alustatakse sette eemaldamist jõe sängist.

Projekti käigus ehitatakse uued truubid, purded, sillad. Uuendatakse Esna allikjärve regulaator, rajatakse kudemiskohad.

Kui kaua need tööd aega võtavad?

Ehitajaga sõlmitud lepingu järgi peab töö olema valmis 2013. aasta aprillis.

Tegemist on mahuka projektiga - kes on selle tellija ja mis see maksab?

Läbi viidi avatud riigihange ja selle tulemusena on Esna jõe objekti kogumaksumuseks 456 182 eurot. Tööde tellija on Keskkonnaministeeriumi allasutus Keskkonnateabe Keskus, töid rahastab Euroopa Liidu Ühtekuuluvusfond. Töid teeb konsortsium: Insenerehituse AS; RTS Infraehitus OÜ ja Ehitusfirma Rand ja Tuulberg.

Tööde lõppedes näeb jõe ümbrus välja nii, nagu ühes korralikus majapidamises pärast remonditööde lõppu. Seega saab jõeümbrus kauniks. Ühtlasi palume inimestelt mõistvat suhtumist, kui tööd peaksid ajutiselt kedagi häirima.