Fazer müüs Eestis toitlustusäri ning seetõttu muutub ka ettevõtte nimi: nüüd on see Baltic Restaurants Estonia AS.

Uus omanik võtab üle kõik Fazer Food Services ASi kohustused. See tähendab, et klientidega suhtlemises ei muutu midagi, lepingud jäävad jõusse.

Eestis alustas Fazer tegevust 1993. aastal, järelikult on kogemusi piisavalt, et tagada kvaliteetne teenus. Ettevõttel on siin 55 toitlustuskohta. 2011/2012. õppeaastal toitlustab Fazer Food Services AS 31 üldhariduskoolis Tallinnas, Tartus, Ülenurmes, Võrus, Raplas, Sakus, Märjamaal ja nüüd ka Viljandis.

Koolilõuna peab katma 35 protsenti õpilase päevasest toiduenergia vajadusest. Ühtlasi vajab kasvav laps tervislikke vahepalasid toiduaegade vahepeal. Selleks arvestab toitlustaja koolieinete menüüd koostades tervisekaitse nõudeid. Aastate jooksul on firmas tegeldud retseptipanga täiendamise ja rikastamisega. Menüüd mitmekesistatakse teemapäevadega, et tutvustada ka teiste maade ja rahvaste toidukultuuri. Eesmärk on pakkuda lapsele koolipäeva jooksul täisväärtuslikku kõhutäit.

Suurt tähelepanu pööratakse õpilaste tervisele ohutu toidu valmistamisele, serveerimisele ja säilitamisele ning tervislikule toitumisele. Söögi valmistamiseks kasutatakse ainult kontrollitud ja kvaliteetseid aineid.

Ettevõte osaleb koolipiima ja koolipuuvilja programmis ning jälgib puhveti kaubavalikus tervislikkuse nõudeid.

Igapäevane koolilõuna sisaldab kahte lisandit: kartulit, makaroni, riisi või tatart; köögiviljadest kahte toorsalatit või hautatud juurvilju; teraviljatooteid, sealhulgas koolileiba, mis maitseb õpilastele hästi, kuid mida poest osta ei saa; piima või piimatooteid üleriikliku koolipiimatoetuse programmi osana; puu- ja juurvilju I-IV klassi õpilastele üleriikliku koolipuuviljatoetuse programmi osana.

Koolilõuna valmib Carl Robert Jakobsoni nimelise gümnaasiumi ja maagümnaasiumi Jakobsoni tänava köögis. Et Viljandis toitlustatakse mitmes majas ja söögivahetunnid on eri aegadel, siis tehakse kvaliteetsuse ja värskuse tagamiseks süüa kaks korda.

Toitu pakutakse teenindusletist. Joogiks saavad lapsed vett, mahla ja muud tervislikku. Selle kõrvale saab puhvetist osta päevapraadi, salateid ja puuvilju. Puhvet on avatud sööklast kauem, et pikaks kujuneval koolipäeval oleks võimalus võtta vahepala.

Ettevõte teeb korra aastas õpilaste seas rahulolu uuringu, et selgitada välja noorte klientide soovid ning saada toidu ja teeninduse kohta tagasisidet. Õpilased on hinnanud lemmikuteks hakkliha ja ketšupiga makaronid, kalapulgad, kartulipüree ja hakklihakastme.

Muretsema ei pea ka vanemad, kelle lastele arst on ette kirjutanud, milliseid toiduaineid nad süüa tohivad. Toitlustaja on paindlik ja temaga saab toiduvaliku asjus läbi rääkida. Õpilase haigestumisest tuleb koolisöökla juhatajale teatada ning järgmisel päeval arvestatakse toidupäev maha. Samuti tuleb teatada õppetööle naasmisest. Enam tasutu jääb järgmise kuu ettemaksuks. Järelejäänud puutumata sööki ei visata ära, vaid selgitatakse koostöös kooliga, kuidas ja kellele võimaldada pärast söögivahetundide lõppu lisatoitu.

Väga tähtsaks peab firma kliendile pühendumist, maitseelamuse pakkumist ja head teenindust. Ettevõttes on üle 400 töötaja, neist ligi 30 Viljandi koolides. Linnavalitsusega sõlmitud lepingu eduka täitmise ja õpilaste rahulolu võti ongi oma tööd hästi tegev, aus, lastesse mõistvalt suhtuv ja kliendile naeratav töötaja. Ega muidu läheks näiteks firmal Rocca al Mare koolis õpilaste toitlustamisega juba 12. aasta.

«Tahame olla koolile kindel partner: nemad tegelevad õpetamisega ja meie pakume korralikku toitu. Linnaga on leping sõlmitud viieks aastaks ja meie eesmärk on töötada nii, et seda pikendataks,» ütlesid Baltic Restaurants Estonia ASi müügi- ja marketingidirektor Rita Reim ja teenindusdirektor Ülle Promet koolilõuna jutu lõpetuseks.
___________________________________________

Põhikooli õpilased saavad koolilõunat endiselt tasuta

Alates 1. septembrist on lõuna maksumus Viljandi koolide I-IX klassis ühe õpilase kohta 1.15 eurot, millest riik hüvitab 0.78 eurot. 0.37 senti ühe õpilase koolilõuna eest tasutakse linnaeelarvest.

Teised omavalitsused, kel õpib Viljandi koolides kokku ligikaudu 400 õpilast, osalevad koolilõuna hinnavahe tasumises. Gümnaasiumiõpilaste koolilõuna kulud jäävad täies ulatuses lapsevanema, hooldaja või eestkostja katta. Vähe kindlustatud peredel on võimalik taotleda gümnaasiumiklassis õppivale noorele koolilõuna soodustust.

Kõikides Viljandi õppeasutustes pakub koolilõunat Baltic Restaurants Estonia AS (endine Fazer Food Services AS). Toitlustaja valiti välja riigihanke konkursi korras.

Toitlustusteenuse osutamine on üksikasjalikult kirjas linnavalitsuse ja toitlustusteenuse pakkuja vahel sõlmitud lepingus.