Lumesaun kerkis ühe päevaga, vaja oli ainult pealehakkamist ning vaba aega. Ja ega lumesaun palju ei erine lumekindlusest - meiegi veeretasime hulganisti lumepalle, kus liitekohad sai hoolikalt tihendatud. Õnneks sel talvel materjalipuudust ei tekkinud.

Leil lumes

Milline näeb välja leil lumesaunas? Põhirõhk on leilil, mitte kõrgel temperatuuril, sest hoolimata mitmetunnisest kütmisest ei saavuta lumesaun temperatuuri, millega tavalises saunas ollakse harjunud. Kuna lagigi on suuremas osas lumest, siis teadupärast temperatuuri tõustes hakkab see sulama, muutub veeks ja tilgub muuhulgas ka kerisele, mis tagab pideva kõrge niiskustaseme.

Leiliviskamisel on selgelt tunda õhu kihistumist, kus kuum aur on ülemises osas ja jahedam õhk allosas. Lumesauna iseloomustab kõige paremini sõna kontrast - kui ülakeha pidi taluma kõrvetavat leili, siis seina ääres olev selg ning jalad olid omadega talve mõjusfääris. Lisaks pidev "vihmasadu" laest sulavast lumest. Kuid seinad ei sulanud nähtavalt isegi kerise ümbrusest, aeg ajalt sai seinast pigem ammutatud leiliviskamise materjali. Siiski on lumesauna kogemus põnev ning soovitame katsetada teistelgi.

Teine kord targemad

Lumesauna ehitamine oli kõigile asjaosalistele esmakordne ja õppida oli ainult enda vigadest. Mida teeme järgmine kord teisiti? Seinad tuleb ehitada kõrgemad. Lumel on arusaamatu omadus oma raskuse all kokku vajuda, rääkimata soojuse tõusust tingitud intensiivistuv sulamine.

Kui lagi on kerisele liiga ligidal, kipub kerise kohalt katus läbi sulatama. Olime ka natuke laisad - esimesed lumepallid veeretasime tuisuvaalule (oli piisavalt kõrge), kuid aja jooksul vajus tuisuvaal veel kiiremini kokku kui veeretatud pallid.

Meie poolt kasutatav vana nõuka-aegne saunakeris, mille kunagi "päästsime" kokkuostu minemast, ei ole kõige parem. Vähe sellest, et see natuke suitsu sisse ajas, ei ole tollel peale käputäie kerisekivide mingit soojussalvestust ja kerise funktsionaalsus on üles ehitatud otsesele õhu soojendamisele.

Lumesaunas ei piisa ainult õhu soojendamisest, sest kogu ümbruskond jahutab selle kohe maha, mistõttu peab keris natuke soojust salvestama ja olema seetõttu võimalikult paljude kividega ümbritsetud (mitte ainult pealt, vaid ka külgedelt).

Vana kerise kasutamiseks tuleb ümbritsev plekk eemaldada ja laotada kivid vahetult kerise metallpinna vastu või muretseda keris, millel on ümber spetsiaalne võrk kivide koos hoidmiseks.

Peale sauna püstitamist meid külastanud inimesed jagasid palju asjalikke nõuandeid. Nii teadis üks külalistest rääkida, et Soomes pannakse lumesauna keris jalastele ning seda köetakse väljas - sauna lükatakse leilivõtmise ajaks.

Järgmine lumesaun saab kindlasti olema parem kui esimene. Saunal on siiski üks suur miinus - suure tõenäosusega saab sellest varsti vesi. Kuid järgmine aasta tuleb ehitamisega alustada juba varatalvel, et võimalikult kaua erilist leili nautida.