FOTOD: Võileivad, mis viivad keele alla!
Soe muna-kiluleib
Neljale
Seemneleivast valmistatud maitsev hommikueine paneb alguse tõhusale päevale. Koos kiluga küpsenud leib omandab meeldiva vürtsikuse. Leivast väljalõigatud ümmargused kettad hoia alles, neid saad hiljem röstida ja niisama süüa.
- 4 Jassi seemneleiva viilu
- 4 muna
- 8 vürtsikilufileed
- pipart
- praadimiseks õli
Kodujuustu võileib praemuna ja sibulaga
Kahele
- 2 viilu musta leiba
- võid
- salatilehti
- 4 (kuhjaga) sl kodujuustu
- 1 väike sibul
- 2 muna
- soola, pipart, tilli
Pane munad keevasse vette ning keeda neid 7 minutit (nii jääb munarebu parajalt vedelaks), seejärel ehmata kiiresti mune külma veega. Prae pannil õhukesi sibulaviile - raputa neile peale veidi soola, nii ei kõrbe sibul ära. Prae seni, kuni sibul on kergelt klaasjas.
Määri leibadele või, kata salatilehtedega. Seejärel kata kodujuustuga, raputa peale soola ja pipart. Selle peale jaota sibulaviilud. Aseta muna võileivale ning lõika see siis kergelt viiludeks (lõika kindlasti see võileival lahti, muidu voolab munakollane lihtsalt lõikelauale). Puista üle kergelt soola ja pipraga, raputa peale värskelt hakitud tilli ning asu aga maiustama.
Suur võileib
Neljale
Suur võileib on üsna toekas kõhutäide, kuna leivakihtide vahel on kasutatud singi-munasalatit. Salat lisab leivale mahlakust, seetõttu tasuks rooga enne serveerimist vähemalt 2-3 tundi külmas hoida.
- 1 viilutamata vormileib (Borodino)
- 1 purk majoneesi (Salvesti Kerge)
- 2 marineeritud kurki
- 3 keedetud muna
- 1 dl hakitud rohelist sibulat
- 150 g sinki
- pipart
Grillitud peedi-küüslauguleib
Koostis:
- viilutatud leiba või
- saia
- (küüslauguga) toorjuustu
- õhukeselt viilutatud küüslauku
- riivitud keedetud peeti
- riivitud juustu
Lõika leib või sai viiludeks ning määri toorjuustuga. Laota peale õhukesed küüslauguviilud, siis riivitud peet ning riivitud juust.
Sinihallitusjuustu-muraka amps
Koostis:
- 3 viilu kandilist täistera- leiba (kasutasin Fazeri täisteraleiba)
- 100 g Gorgonzola, Dolcelatte vm sinihallitusjuustu
- 4 sl murakamoosi
Apelsinimaitselised krevetivõileivad
Neljale
- 180 g külmutatud kooritud ja keedetud krevette
- 200 g väherasvast hapukoort
- 0,5 tl apelsini riivitud koort ja 0.5 dl pressitud mahla
- 0,5 dl hakitud tilli
- 0,5 dl hakitud murulauku
- soola
- musta pipart
- 4 viilu kandilist rösti- leiba
- tilli, apelsiniviile, krevette
Sulata krevetid ning nõruta hoolega.
Maitsesta hapukoor või crème fraiche riivitud apelsinikoorega. Lisa apelsinimahl, hakitud till ja murulauk, maitsesta soola-pipraga.
Jäta mõned krevetid kaunistuseks, ülejäänud sega hapukooreseguga.
Retseptid pärinevad Eesti Leivaliidult ning toidublogidest Kokkama Ragnega ja Nami-Nami.