Neljale

Seemneleivast valmistatud maitsev hommikueine paneb alguse tõhusale päevale. Koos kiluga küpsenud leib omandab meeldiva vürtsikuse. Leivast väljalõigatud ümmargused kettad hoia alles, neid saad hiljem röstida ja niisama süüa.

  • 4 Jassi seemneleiva viilu
  • 4 muna
  • 8 vürtsikilufileed
  • pipart
  • praadimiseks õli

Lõika väikese vormi või klaasi abil leivaviiludest välja ümmargused kettad. Kuumuta pannil õli ning aseta auguga leivaviilud pannile. Löö ettevaatlikult igasse auku muna, nii et see laiali ei valguks. Küpseta madalal kuumusel kaane all umbes üks minut, kuni muna hüübib. Aseta igale leivale kaks kilufileed ning jätka praadimist, kuni muna on soovitud küpsusega. Eriti maitsva toidu saad, kui jätad munakollase poolvedelaks. Serveerimisel jahvata peale veidi pipart.
Soe muna kiluleib

Kodujuustu võileib praemuna ja sibulaga

Kahele

  • 2 viilu musta leiba
  • võid
  • salatilehti
  • 4 (kuhjaga) sl kodujuustu
  • 1 väike sibul
  • 2 muna
  • soola, pipart, tilli

Pane munad keevasse vette ning keeda neid 7 minutit (nii jääb munarebu parajalt vedelaks), seejärel ehmata kiiresti mune külma veega. Prae pannil õhukesi sibulaviile - raputa neile peale veidi soola, nii ei kõrbe sibul ära. Prae seni, kuni sibul on kergelt klaasjas.

Määri leibadele või, kata salatilehtedega. Seejärel kata kodujuustuga, raputa peale soola ja pipart. Selle peale jaota sibulaviilud. Aseta muna võileivale ning lõika see siis kergelt viiludeks (lõika kindlasti see võileival lahti, muidu voolab munakollane lihtsalt lõikelauale). Puista üle kergelt soola ja pipraga, raputa peale värskelt hakitud tilli ning asu aga maiustama.

Suur võileib

Neljale

Suur võileib on üsna toekas kõhutäide, kuna leivakihtide vahel on kasutatud singi-munasalatit. Salat lisab leivale mahlakust, seetõttu tasuks rooga enne serveerimist vähemalt 2-3 tundi külmas hoida.

  • 1 viilutamata vormileib (Borodino)
  • 1 purk majoneesi (Salvesti Kerge)
  • 2 marineeritud kurki
  • 3 keedetud muna
  • 1 dl hakitud rohelist sibulat
  • 150 g sinki
  • pipart

Lõika leib pikkupidi 1 cm paksusteks viiludeks. Lõigu marineeritud kurk ja sink väikesteks kuubikuteks. Riivi keedetud munad. Sega kõik ained majoneesiga läbi ning vajadusel maitsesta pipraga. Määri segu leivale ja kata järgmise viiluga. Korda seda, kuni salatisegu on otsas. Pealmine leivaviil jäta salatiseguga katmata. Tõsta kokkupandud leib serveerimisalusele ning aseta külmkappi maitsestuma. Enne serveerimist viiluta leib ning paku koos värske tomatisalatiga.
Suur võileib

Grillitud peedi-küüslauguleib

Koostis:

Lõika leib või sai viiludeks ning määri toorjuustuga. Laota peale õhukesed küüslauguviilud, siis riivitud peet ning riivitud juust.

Küpseta kuumas grillahjus 7-8 minutit, kuni võileib on läbi küpsenud ja juust sulanud.
Grillitud peedi-küüslauguleib

Sinihallitusjuustu-muraka amps

Koostis:

  • 3 viilu kandilist täistera- leiba (kasutasin Fazeri täisteraleiba)
  • 100 g Gorgonzola, Dolcelatte vm sinihallitusjuustu
  • 4 sl murakamoosi

Lõika täisteraleib väiksemateks ruutudeks (umbes 3-4 cm küljepikkusega). Määri igale leivatükile veidi sinihallitusjuustu (või tõsta peale juustuviil) ja kaunista murakamoosiga. Garneeringuks sobib kurgirohuõis.
Sinihallitusjuustu-muraka amps

Apelsinimaitselised krevetivõileivad

Neljale

  • 180 g külmutatud kooritud ja keedetud krevette
  • 200 g väherasvast hapukoort
  • 0,5 tl apelsini riivitud koort ja 0.5 dl pressitud mahla
  • 0,5 dl hakitud tilli
  • 0,5 dl hakitud murulauku
  • soola
  • musta pipart
  • 4 viilu kandilist rösti- leiba
  • tilli, apelsiniviile, krevette

Sulata krevetid ning nõruta hoolega.

Maitsesta hapukoor või crème fraiche riivitud apelsinikoorega. Lisa apelsinimahl, hakitud till ja murulauk, maitsesta soola-pipraga.

Jäta mõned krevetid kaunistuseks, ülejäänud sega hapukooreseguga.

Rösti leivaviilud, tõsta peale krevetisegu ning kaunista ülejäänud krevettide, apelsiniviilude ja tilliga.
Apelsinimaitseline krevetivõileib

Retseptid pärinevad Eesti Leivaliidult ning toidublogidest Kokkama Ragnega ja Nami-Nami.