Hoolekogu arvas, et võiks alustada kampaaniat uue bussi muretsemiseks. Loodeti optimistlikult, et kool püüab omalt poolt kokku saada 10 000 eurot. Annetuste, heategevusürituste ja vanapaberikampaaniaga on tänaseks kogutud üle 6000 euro.

Esialgu kavatseti osta uus buss, kuid 2011. a detsembris jõuti majanduskomisjonis järeldusele, et õigem on soetada kasutatud buss. K. Teekivil oli informatsioon, et kaitseväe poolt tagasi viidavad viie aasta vanused bussid on soodsa hinnaga müüki tulemas. Kaitsevägi aga pikendas oma busside liisingut aasta lõpuni ja see võimalus langes ära.

Elmiku sõnul vana buss enam ülevaatuselt läbi ei lähe, remont ei mahu eelarvesse ning sellel ei ole ka enam mõtet. Tema sõnul sai vallavalitsusega kokku lepitud, et buss läheb müüki, et saaks natukene raha fondi juurde.

Lisaks tegi hoolekogu liige ja firmaomanik suurannetuse, lisades kontole 4000 eurot. Koolil on kogutud seega 10 000 eurot. 28-kohalise kasutatud bussi (läbisõit 200-300 000 km, väljalaskeaasta 2006-2008) võib kätte saada 30-40 tuhande euroga. Räägitud on mitmete firmadega annetuste osas, kuid takistuseks on, et firma peab annetuse pealt maksma erisoodustusmaksu riigile ja seda nad teha ei soovi.

Bussi ostuks on kool planeerinud kasutada ka 13 000 eurot tänvuse aasta investeeringute vahendeid. Vallavalitsuses peetud arutelus jäi peale seisukoht, et kui vähegi võimalik, et siis buss kohe välja osta ning mitte kasutada liisingut.

Esmalt kavandas kool osta suurema bussi, aga need on juba oluliselt kalimad ja direktori sõnul saab 28-kohalisega vajalikud sõidud ära teha. Klassid enam väga suured ei ole ja ka väljasõitudest osavõtjaid ei ole enam nii palju.

Kaare Tammaru ei olnud rahul, et küsimust ei olnud eelnevalt majanduskomisjonis arutatud. „Miks ikka tulevad need küsimused otse volikogusse?" küsis ta.

Vallavanem põhjendas seda sooviga operatiivselt toimida, sest kui direktor vallavalitsusse tuli, oli istungi päevakord juba koos. „Teemat läbi arutades nägime, et lisaraha kool hanke õnnestumise korral ei vaja ja on mõistlik anda küsimus kohe volikogu otsustada," põhjendas Plamus.

Küsimustele vastates selgitas direktor, et koolibuss sõidab aastas läbi oma 50 000 km, mõnes kuus pole ühtki sõiduvaba päeva. Maire Jaago oli kriitiline: kui hanke maksumust ei tea, siis pole õige anda vallavalitsusele luba ka lepingu sõlmimiseks. E. Plamus selgitas, et pakkumise kutses on punktid, millega on võimalik hange tagasi lükata. „Praegu me ei tea üldse turgu, sest see on nii harv teema, millega tegeletakse," ütles ta.

Villu Karu võttis teema kokku: algatus tuli koolist ja hoolekogult, raha bussi ostmiseks on kogutud kooli enda initsiatiivil ja valla käest ei ole küsitud bussi ostmiseks midagi, volikogult vähemalt mitte. Kool võiks bussi rahumeeli ära osta ilma volikogult nõusolekut küsimata, aga ei saa sellepärast, et kool on omavalitsuse oma ja lähtuvalt sellest peab omavalitsus tegelema niisuguste hangetega. Kool ei saa ise hanget korraldada.

"Takkajärgi ei ole mõtet vaielda selle üle, kas see idee on halb või on hea, sest tegelikult on juba raha inimeste ja sponsorite käest kokku kogutud. See, et me paneme selle raha kuhugi mujale huugama või keelame selle bussiostu täiesti ära, oleks veel hullem või halvem lahendus," ütles Villu Karu.

15 poolthäälega (2 vastu) otsustati anda vallavalitsusele nõusolek korraldada riigihange ning sõlmida eduka pakkujaga leping Märjamaa gümnaasiumile bussi ostmiseks.