Kui Harjumaa omavalitsusjuhid eelmise aasta lõpus oma nägemuse kujundasid, kus võiks tõmbekeskused Harjumaal asuda, tegi maakonna lääneosa oma hajaasustusega muret juba siis. Et kaart sealkandis tühjaks ei jääks, moodustati üks kolmik-tõmbekeskus (Padise-Rummu-Vasalemma) ja üks kaksik-tõmbekeskus (Riisipere-Turba). Harju maavanema ja regionaalministri kavandis neid tõmbekeskustena siiski ära ei märgitud.

Nissi vallavanem Peedo Kessel ütleb, et Riisipere-Turba ja Padise-Rummu-Vasalemma välja jätmine ei olnud üllatus, pigem üllatas teda Saku, Kiili ja Laagri nimekirjast väljaarvamine. Ja kuivõrd liitumine toimub vaid tõmbekeskustega, ei tule Kesseli sõnul liitumine Lääne-Harju valdades ilma tõmbekeskuseta kõne alla.

Nissi vallal on Kesseli sõnul kaks võimalust: "Kui arvestada tegelikku suunda, kuhu inimesi tõmbab, on kaks võimalust: vald keskusega Keilas või vald keskusega Sauel."
Palju sõltub vallavanema sõnul ka naabervalla Kernu otsusest, kas seal valitakse ühinemiseks Saue või Keila.

Regionaalministri ajakava näeb ette, et nn vabatahtlikuks ühinemiseks, kus omavalitsused ise otsustavad, kellega liituda, on aega 2014. aasta lõpuni. Kui sinnani pole otsustatud ega kokkuleppele jõudnud, võtab riik otsustamise enda peale.

Loe pikemalt Harju Elust.