Harku vald ei saa suurte toiduainete tootmise ettevõtetega hiilata. Seda meeldivam on, et Tabasalus töötab juba tosin aastat Tarplani Kaubanduse OÜ. Firma põhitoodang on majonees, mis on jõulukuu toidulauale eriti nõutud.

Harju Elule oli ettevõttes teejuhiks tehnoloog-laborant Anne Kaldma. "Minu staaž on siin küll vaid poolteist aastat. Tarplan ise asutati 17 aastat tagasi," ütleb Kaldma. Alguses töötas Eesti kapitalil põhinev ettevõte Lasnamäel. 1990ndate lõpus hakkasid endised Talleggi kanalad tühjaks jääma. Neile otsiti uut rakendust ning riburada hakkas hoonetesse kolima tootmine.

"Alguses oli Tarplanil üks maja, kuhu koliti aastal 1999. Tootmine, labor ja kontor olid koos," ütleb Kaldma. Praeguseks on firma valduses veel samasugune renoveeritud kõrvalhoone, milles asuvad labor ning ladu.

Toodang jääb Eestisse

Algusest peale on põhiline toodang majonees. Tänaseks on seda kolme sorti: klassikaline "Provansaal", "Tarplan" ning "Lahe Laua". Tavalisel kuul läheb seda tehaseväravatest välja 200 tonni. Aga vahetult enne jõule ostetakse majoneesi aina rohkem ning toodang suureneb tonnide võrra.

Hiljem on lisandunud majoneesi-ketšupi kaste ja viis erinevat dipikastet. "Tarplani Kaubanduse OÜ tellimusel toodetakse Leedus ketšupeid ja tomatipastal põhinevaid erinevaid kastmeid. Näiteks on üsna nõutud "Tai" ja "Hiina" kastmed," räägib Kaldma toodangust. Kõik, mis firmas valmistatakse, müüakse maha Eesti turul.

Naise sõnul on majoneesi põhiline tooraine õli. Kui nõukogude ajal kasutati valdavalt päevalilleõli, siis nüüd kasutatakse enamasti rapsiõli. "Õli peab olema hea. Kui see tooraine on halb, siis rikub kogu maitse ära," teab tehnolooglaborant. Lisaks on vajalikud munapulber, lõssi- või vadakupulber, sinepipulber, äädikas, suhkur ja sool, ka paksendajad ning stabiliseerijad. Majonees valmib Tabasalus külmtehnoloogial.

Toetab valla elu

Kogu tegevuse jooksul on enamus töötajatest jäänud firmale truuks. Praegu on palgalehel 19 inimest, kellest otseselt tootmises on 16. "Enamus neist alustas juba vanas kohas. Meil on rahvast Nõmmelt, Lasnamäelt, Koplist ja Õismäelt," kinnitab Kaldma. Nad tuuakse hommikul tööle bussiga ning sõidutatakse õhtul ka koju. Harku vallast on palgalehel vaid raamatupidaja, kes käib tööl Tiskre külast.

Ettevõte tahab omavalitsuse elu igati toetada. Nii aidati möödunud suvel MTÜ Muraste Külaseltsi ja valda külapäeva korraldamisel. "Triatloni korraldamisel oleme aidanud. Veel toetame Spordiklubi Põhjakotkas Harku sektsiooni aerutajaid. Samuti korvpalliklubi Meelis TTÜ-st," loetleb Kaldma.