Tavaliselt on linnapead andnud aastalõpu kõnedes ülevaate ning teinud kokkuvõtte mööduva aasta töödest ja tegemistest. Ma arvan, et ma ei hakka teid väsitama ei numbrite ega kõigi meie tehtud tööde üleslugemisega. Seda kõike on lihtsalt liialt palju. Saue Sõna on andnud piisava ülevaate, kuidas lisaks igapäevatööle oleme tõstnud laste sünnitoetusi, viinud sisse tasuta koolilõuna ja pensionäride sünnipäevatoetuse, ehitanud Sarapiku suusa- ja kelgumäge, avanud kergliiklustee ja skate-pargi, ehitame vee- ja kanalisatsioonitrasse, asume ehitama kooli juurdeehitust ja muusikakooli, koostanud uue linna arengukava ja eelarvestrateegia nelja aasta kohta ning palju muud. Loetelu võiks olla kordades pikem, kuid mitte sellest ei tahaks ma täna rääkida.

Tegelikult tahan teile kõigile, kaaslinlastele, kolleegidele linnavalitsuses, volikogus ja allasutustes lihtsalt silma vaadata ja kätt suruda. Ning tänada teid kõiki koostöö, kaasalöömise, heade mõtete ja soovide eest, mida olete esitanud ja jaganud. Teieta ei oleks Saue selline, nagu see täna on.

Olen alati olnud seisukohal, et linna juhtimine on ülesanne, mis ei saa lähtuda erakondlikust poliitikast ega isiklikest huvidest. See nõuab linna ja linnaelanike vajadustega arvestamist, ressursside arukat planeerimist ja sihipärast kasutamist.

Edasiviiva arengu alus on ausus, avatus, koostöövõime ja tahe leida linna jaoks parimaid lahendusi. Valimisliidu Kindlad tegijad-uus tulevik ja IRL-i poolt varakevadel moodustatud uuel koalitsioonil, minul ja linnavalitsusel on see tahe olemas.

Ma ei ilmselt liialda, kui ütlen, et oleme selle aasta jooksul ära teinud ja algatanud enam, kui eelneva mitme aasta jooksul on tehtud ning kõige selle juures suutnud ka märkimisväärselt kokku hoida linna ja meie maksumaksjate raha.

Saue on samaaegselt nii tervik kui osa. Tervik linnana ning osa Harjumaast ja Eesti riigist. Iga osa, sõltumata tema suurusest, mõjutab tervikut. Nii, nagu iga sauelane mõjutab Saue linna, nii mõjutab Saue linn ka Eestit kui tervikut. Ja ma tean, et positiivselt.

Sauel on terve hulk asutusi ja mittetulundusühinguid, kes tegelevad laste, noorte ja täiskasvanutega, pakuvad hariduse-, kultuuri-, spordi-, harrastuse- ja vaba aja veetmise võimalusi. Mitmed neist tähistasid tänavu juubeleid. Linnapeana on mul väga hea meel, et meil on nii aktiivne kultuuri- ja spordielu ning palju toredaid inimesi, kes on südamega tegemiste juures ja kelle panus mõjutab mitte ainult Sauet, vaid tervet Eestit. Meeldejäävaid üritusi on Sauel olnud palju.

Lisaks on meil ka suur hulk ettevõtlusega tegelevaid inimesi. Omavalitsus ja riik saavad olla jätkusuutlikud vaid siis, kui meil on piisavalt edukaid ja töökohti pakkuvaid ettevõtteid ning toimekaid inimesi, kes on huvitatud oma elukeskkonna arendamisest ja paremaks muutmisest.

Juhan Liiv kirjutas kunagi, et eile nägi ta Eestimaad. Meil teiega, kallid sõbrad, on kohustus näha Eestit iga päev ja kõikjal. Kui me seda ei tee, siis laseme ükskõiksuse oma hinge ja oma riigil rappa minna.

Kodanikena on meie kõigi kohustus mõelda sellele, missugusena tahaksime näha oma elu ja Eestit tervikuna näiteks aastal 2020. Ja tegutseda vastavalt. Meie pilk peab olema suunatud tulevikku, kuid minevikust ja olevikust peame me õppima.

Mööduv aasta tõi kaasa mitmeid üleriigilisi kriise, mida meil skandaalideks nimetatakse ja mille lained ka Sauele ulatusid. Korduvalt tõusis ühiskonnas küsimus poliitilisest eetikast.

Me oleme rikka ajalookogemusega, kuid väike rahvas. Me ei saa lubada endale küünilist ja vastutustundetut mängu, kus panuseks on Eesti hea maine või koguni Eesti riigi ja rahva jätkusuutlikkus ja tulevik. Inimesed igatsevad õiglust ning on tundlikud ülbuse, ahnuse ja pettuse suhtes. Tagajärjeks on rahva võõrandumine võimust.

Aga õiglus hakkab maksma vaid siis, kui iga poliitik tahab olla riigimees. Mitte enda, Brüsseli või parteihuvide eest seisev päevapoliitik, vaid just nimelt riigimees. Või kui rahvas ei anna poliitikutele enam võimalust ignoreerida enda tahet ja riigi huve. Kuid selleks peab rahvas olema aktiivne ja ütlema kindlalt oma sõna ning ei tohi väsida meie raske hinnaga kättevõidetud iseseisvusest. Loodan siiralt, et selles suhtes on põhjust olla optimistlik.

Kuid miks ma täna sellest räägin? Põhjus on lihtne. Eesti ja tema kodanike käekäik on ühe medali kaks külge. Eesti riigil ei saa minna paremini kui meil, tema kodanikel. Ja vastupidi. Kui me räägime kodanikuühiskonnast, siis peab rahval ja võimulolijatel olema ühine eesmärk. Vaid see tagab, et me jõuame iseseisva ja jätkusuutliku riigina aastasse 2020 ja sealt ka edasi. Täpselt sama käib ka omavalitsuste ja meie linna kohta.

Me oleme kogunenud siia, et mõelda selle üle, mida mööduv aasta meile tähendas ja mida oodata järgmiselt, kuid eeskätt selleks, et tunda rõõmu koosolemisest ja ühistest hetkedest. Kõike seda pakuvad meile ja meie peredele ka peatselt saabuvad jõulupühad. Kuid ühiseid ja meeleolukuid hetki pakuvad meile kindlasti veel paljud huvitavad kultuuri- ja spordiüritused meie linnas ning järgmisel aastal tähistatav Saue linna juubel.

Kakskümmend aastat pole küll teab kui pikk aeg, kuid selle ajaga on ära tehtud palju ja Saue linn on palju muutunud. Ikka kodusemaks, ilusamaks ja paremaks. Juba praegu käivad linnavalitsuses ettevalmistused linna sünnipäeva tähistamiseks ning me soovime teha sellest tõeliselt meeldejääva ja toreda sündmuse, mida tasub oodata.

Just selles rõõmsas jõulu-, uusaasta- ja Saue linna juubeliootuses lõpetan ma kõne. Kuid enne seda tahan öelda, et kui Sauet teatakse heas mõttes paremini, kui Saue on ilusam ja siin on parem elada, siis on see teie kõigi teene, kallid kaaslinlased. Kõik, mis Sauel on tehtud, on tulnud meie endi linnaelanike kätetööst, armastusest ja mõistusest.

Tänan teid kõiki selle eest ja soovin teile ka edaspidiseks jaksu ja jõudu, jätkuvat koostöötahet ning kõigi heade soovide täideminekut. Häid saabuvaid jõulupühi ja rõõmsat aastavahetust!