Mõte sündis juba 5 aastat tagasi Keilasse tööle tulles. Materjali, mis tutvustaks Keila linna parke, haljasalasid ja loodusmaastikke, praktiliselt polnudki.

Kuna varem olin koostanud mahult küll palju väiksema trükise "Põltsamaa roheline pärand", oli mul küllaltki selge nägemus raamatust olemas. Pargid ja haljasalad on osa meie kultuuripärandist ja läbi trükise on seda hea teadvustada. Öeldakse, et park lakkab olemast alles siis, kui hääbub viimane lugu temast - selles raamatus on Keila parkide lood.

Teist nii mitmekülgse loodusega linna Eestis vist polegi. Kuidas sündis raamatu kontseptsioon?

Linnad on erinevad ja igal linnal on oma eripära. Niisuguseid poollooduslikke lilleniite nagu Keilas, ma tõesti hetkel ei tea.

Koos parkide ja haljasaladega moodustavad loodusmaastikud justkui läbi linna kulgeva "rohelise jõe". Nii sündiski mõte tutvustada Keila rohealasid, alustades ürgsest Niitvälja soost ja lõpetades aedlinna tekkimisega.

Just sel ajal kujundati ka kesklinna esimesed haljasalad ja rajati puiesteed, mis täna linna kaunistavad.

Kui kaua raamatu tegemine aega võttis ja kes olid põhilised tegijad?

Ikka mitu aastat. Ideest teostuseni koos projektitaotluse koostamise ja rahastusvõimaluste leidmisega 3 aastat. Meil kujunes tore koostöö tekstide autori Eda Liiväärega - koos sai käidud heinamaadel ja soos, istutud kirjutuslaua taga ja vahetatud lugematul hulgal meile.

Jäite tulemusega rahule?

Hetkeks küll.

Suur osa raamatu piltidest on Teie tehtud. Lisaks sellele, et teate, mida, millal ja kuidas pildistada, on need ka tehniliselt heal tasemel. Kas fotoaparaat on alati tööl kaasas?

Fotoaparaat on tõesti igapäevaselt kaasas ja mu eesmärk on olnud teha võimalikult loomulikke pilte. Tegelikult on raamatus käsitletud maastikud veel ilusamad, kui piltidel paistab.

Oleme raamatus kasutanud ka Keila fotojahi töid, mis parkide kohta olemas olid, teiste autorite tehtud pilte ja muidugi vanu fotosid. Jõepargi vanade fotode hulk oli nii suur, et valikut oli raske teha.

Raamatut, mis on valminud KIK-i toetusega, ei saa osta-müüa. Kus seda aga näha saab?

Võib ikka müüa, aga me ei ole seda luba taotlenud. Raamatukogu, koolid, lasteaiad, muuseum - kõik saavad jaotuskava alusel raamatuid ja muidugi jääb neid linnale kinkeraamatuteks.

Esimesed trükisoojad raamatud said kaunite kodude konkursi võitjad neljapäeval.