Loone Otsa näidendi lavastab Ain Mäeots. Mängivad Andres Lepik, Liina Tennosaar, Raivo E. Tamm, Andres Raag, Jüri Aarma, Kaia Skoblov, Egon Nuter ja Janek Sarapson. Esinemispaigaks on näidendi tegelaste ja sündmustega otseselt seonduv Kadriorus asuv Poska maja (Jaan Poska tn 8). Näidendi toob lavale Vana Baskini Teater. Esietendus on 28. veebruaril.

Lavatükk on käsitlus Jaan Poska elutöö olulisimatest hetkedest alates Tallinna linnavolinikuks valimisest (1904), jätkudes tegutsemisega väga keerulistel aegadel Tallinna volikogu juhatajana (1905 – 1913) ja Tallinna linnapeana (1913 – 1917) ning kulmineerudes Tartu rahuläbirääkimistega. Näidendis on nii humoorikaid kui ka emotsionaalselt liigutavaid stseene tuntud ajalooliste isikute osavõtul.

Tallinna linnavalitsus eraldada reservfondist Vana Baskini Teater OÜ-le näidendi "Jaan Poska saaga" lavastamiseks ja etendamiseks 44 738 eurot. Eelmise aasta mais kuulutas linnavalitsus välja Jaan Poska elu ja tegevusega seotud näidendite avaliku konkursi, kolmest konkursile laekunud näidendist tunnistati parimaks Loone Otsa näidend "Jaan Poska saaga". Näidendikonkursi tingimused sätestasid, et Tallinna linnavalitsus tellib võidutöö lavastamise ja avaliku esitamise Jaan Poska majas.

Komisjon tõi võitnud näidendi puhul positiivsena välja, et kuigi ette oli võetud päris pikk ajaperiood, oli suudetud veenvalt avada karakterid, kes ei jäänud mitte lihtsalt ajaloolisteks nimedeks, vaid olid tajutavad lihast ja luust inimestena.

Näidendis on ajastu kohta piisavalt infot, kuid samas ei muutu see faktikülluslikult koormavaks. Dialoog on mahlakas ja ladus ning näidend pakub kaasaelamise võimalust ja emotsionaalsust.

See ei ole esimene näidend, mis meie rahvuslikust suurmehest Jaan Poskast on kirjutatud ja lavale toodud. Juba 1990. aasta jaanuaris – õige varsti pärast seda, kui Tartu rahulepingust üldse rääkima sai hakata, lavastas Ago-Endrik Kerge „Vanemuises“ Juhan Saare ja Kaarel Kilveti ühistööna valminud näidendi „Tartu rahu“.

Jaan Poska teeneid iseseisva Eesti Vabariigi idee kujunemises, arendamises ja teostamises on raske ülehinnata. Tema elukäik ja tegevus võimaldaks kirjutada mitmeid lavateoseid ja raamatuid, sest lisaks kõigele oli ta huumorimeelne ja särav isiksus ning suure perekonna pea.