Kahevõistluses võitis ta omas vanuseklassis kuldmedali. Lisaks sai ta 106-meetrisel mäel hõbemedali ning sama karva autasu ka 77-meetrisel mäel. Kahevõistluse hüpetes oli Ritsoni tulemus 69 meetrit.

Ees ootas 8 kilomeetrit suusadistantsi, kus ta näitas paremuselt kolmandat aega. Kokkuvõttes kindel esikoht 49- sekundilise eduga venelase Stanislav Dubrovski ees. Kolmas oli tšehh Luboš Cejchan (+1.55). Selles vanusegrupis oli stardijoonel 9 võistlejat.

HVT rääkis noorusliku veteraniga talvise 2. aprilli hommikul. "Minu jaoks on selline võistlus väge lahe värk. Tiitel on tore. Aga rohkem naudin ikka võistlust," tunnistab Ritson.

Tema kinnitusel peetakse veteranide suusahüpete ja kahevõistluse MM-i igal aastal ning starti lubatakse mehi, kes on vanemad kui 30 aastat. Vanuseklassid on 30-34, 35-39 ning 40-44. Võistlema sõidavad ka vanemad, lausa kaheksakümnesed mehed. Ise võistleb ta klassis 35+.

Vaid kõrvalala

Hüppevõistlusi peetakse alati kolmelt mäelt (40, 70 ja 90 meetrit). Poolas olid mäed vastavalt 42, 77 ja 106 meetrit.

"Hüpata sai aga vaid kahelt. Kahevõistlust peeti alla 50- aastatele 77 meetri mäel ja üle selle vanuse meestele 42 meetri mäel," ütleb Ritson.

Kahevõistluses õnnestus Ritsonil 69-meetrine hüpe. Suurelt mäelt sai ta tulemustega 89,5 ja 87,5 meetrit teise hõbeda. Tänavusel MM-il osales 18 riiki ning üle 150 võistleja.

Kulda peab Ritson suureks juhuseks, sest kahevõistlus on rullisõitude kõrval ikkagi pelgalt kõrvalala. "Kahevõistlusega tegelen tõsisemalt kolmandat talve. Täpselt sama kaua olen ka MM-idel käinud," räägib spordimees.

Kui palju on rivis veel neid mehi, kes valitsesid suusahüppeid ning kahevõistlust 1980.- 1990.-ndatel ehk Allar Levandi tippaegadel? Ritsoni sõnul kohtus ta Poolas mitme mehega, kes mäletavad nii Levandi kui Ago Markvardti sõite.

Võistles koos Nykaneniga

Eelmisel kahel veteranide MM-il oli kohal isegi neljakordne olümpiavõitja Matti Nykanen.

Neli aastat tagasi võistles veel omaaegne tuntud hüppaja, maailmakarika võitja Andreas Goldberger. "Tuntud kahevõistlejatest on võistelnud maailmakarika võitja Anssi Koivuranta," tõdeb Ritson. Millal võib Eesti kahevõistlus taas maailmatasemele kerkida? Ritsoni sõnul on vähikäigul mitmeid põhjuseid. Nii olid Eestis ajad, kus talved olid väga kehvad ning treenida sai vaid piiri taga. Samal ajal hakkas tõusma murdmaasuusatamine.

"Olen ise suusaliidu juhatuse liige ja tean, et kahevõistlus ja murdmaa olid ja on ühes alaliidus. Aga raha läks ikka sinna, kus on suured tulemused," räägib Ritson.

Samas on halb, et Eestis on vaid neli töötavat hüppekeskust. "Aga noori ja perspektiivikaid tegijaid ikka on. Mullu osales ETV kahevõistluse sarjas 25 lapse ümber. Äsjalõppenud hooajal oli juba 85 last," rõõmustab Ritson.
___________________

Jaanus Ritson

• Kuulub Eesti Suusaliidu juhatusse ning on Eesti Rulluisuliidu peasekretär.

• Järgmine suurem rulluisuvõistlus on Ritsoni sõnul 12.-13. mail Saksamaal peetav veteranide maratoni MM.

• Lisaks aktiivsele võistlemisele on korraldanud Harku vallas rulluisuvõistlusi, näiteks 2010. aasta Tabasalu päevade ajal.

• On olnud rulluisutreener Rocca Al Mares My Fitnessi klubis ning korraldanud EMT rullivõistlusi.