Siinkohal tahaksin jagada meie kogemusi ja anda innustust ja ideid samalaadseteks ettevõtmisteks. Valige järgneva seast endale huvipakkuv sihtpunkt ja asuge teele!

Neli aastat tagasi kirjutasin Tamsalu Ajalehes esimesest rattamatkas järgmiselt:

„9. juunil 2007 toimus Uudeküla rahvaga jalgrattamatk, kus sihtpunktideks olid Vao tornlinnus, Kiltsi mõis ning piknik Äntu Sinijärve ääres. Lisaks saime proovida Ebavere-Väike-Maarja jalgrattateed ning käisime uudistamas kiviktaimlat Väike-Maarja aiamaade juures. Osavõtjaid oli 10, vanuses 9-67 aastat. Matk kestis 7 tundi, läbisime 40 km. Nägime ja kuulsime palju huvitavat, mida ei oleks osanud kodukandi külje alt otsidagi. Osavõtjad jäid matkaga igati rahule ja tõdesid, et 40 kilomeetrit ühe päeva jooksul läbida ei ole üldse palju."

Juba samal aastal võtsime ette teise rattamatka, kus Saksi kaudu sõitsime Neeruti järvede äärde, uudistasime ringi, lapsed said ujuda. Tagasi sõitsime Pariisi kaudu, edasi läbi metsade (kruusateed) Järvajõeni ja koju. Osalejaid oli 16, vanuses 9-75. Päeva jooksul läbisime 45 km.

Järgmine koduümbruse avastamise retk 2008. aastal viis Põdrangu metsade kaudu Väike-Maarja maile Ebaverest mööda Äntu matkaradadele, kus tutvusime giidi juhendamisel metsapuude ja nende energiaga ning nägime kopra tegutsemise jälgi. Edasi läksime kalakasvatusse hüljest vaatama. Tagasi sõitsime Aburi, Porkuni ja Järvajõe kaudu. Osalejaid oli 13, päeva jooksul läbisime 60 km.

2008. aastal võtsime suuna Järva-Jaani, kuhu sõitsime kõrvalisi teid pidi läbi Põdrangu metsade (kruusateed), möödudes Võhmutalt ja külastades Karinul klaasitöökoda. Järva-Jaanis oli huvitav loeng tuletõrjemuuseumis ja samas uudistasime vanade autode ja masinate kollektsiooni. Osalejaid oli 15, päeva jooksul läbisime 60 km.

Alles selle aasta augustis sõitsime Järvajõe orust läbi ja sealt edasi metsade kaudu Lasilasse välja. Lasilas jutustas giid mõisa ees ja sees mõisa ja kooli ajalugu. Edasi sõitsime külateid pidi Mädapea mõisa, mis on seest väga mitmekülgne, mõisapere külalislahke, tuleb vaid ette kokku leppida. Mädapea mõisas on muuhulgas ühe inimese 17 aasta looming. Minge Mädapea mõisa ja vaadake ise, mis täpsemalt! Rattamatkalistega sõitsime tagasi Pariisi puhkeküla kaudu. Osalejaid oli 12, päeva jooksul läbisime 55 km.

Need on marsruudid, millega iga inimene, vanusest ja treenimatuse tasemest hoolimata, saab hakkama ja võib alustada jalgrattal Eestimaa avastamist. Meie koduümbruses peitub mitmeid aardeid, mida oma silmaga nähes üllatute. Rattamatkal on oma kindlad reeglid. Kaasa tuleb varuda vett, süüa, varuriideid. Sõitmisel tuleb arvestada kaasliiklejatega.

Kui rattamatkamine hakkab meeldima, siis omast kogemusest teame soovitada kahepäevaseid rattamatkasid ka kaugemale. Oleme rongiga sõitnud sihtpunktile lähemale ja edasi ratastel sõitnud. Laagriplatsi oleme seadnud mõne järve äärde nii telkimise võimaluse kui ka kämpingus ööbimise võimalusega.

Nii oleme sõitnud läbi kolm kahepäevast marsruuti 2009., 2010. ja 2011. aastal:

Lehtse - Jäneda - Aegviidu - Valgehobusemäe - Albu - Käravete - Ambla - Uudeküla

Tabivere - Äksi - Elistvere - Luua - Palamuse - Kuremaa - Laiuse - Jõgeva

Vastse-Kuuste - Kiidjärve - Taevaskoja - Varbuse maanteemuuseum - Põlvamaa külad - Kõverjärve ääres Päikeseranna puhkeküla - Veriora