Minul külavanemana on ainult rõõm tõdeda, et meie külal on hoopis teine nägu kui see, mida näeme Võsareporteris.

Oleme selle aasta jooksul jõudnud päris palju. Jaanuaripakases avasime pidulikult-pühalikult oma külakoja. PRIA ametnikud ja maakonna komisjoni liikmed pidasid õnneks ka sel aastal meie külaseltsi toetuse vääriliseks. Siiras tänu neile! Jaanipäevaks valmis külamajas saun, külaplatsil parkla, augustis maja vahekorrus. Tänaseks oleme sisse saanud ka enamiku mööblist. Hiiumaa mehe Kalle Talvi käsitsi valmistatud ürgmööbel on vahva ja mõnus. Suvel kerkis trikoloor ka meie uhiuude lipuvardasse. Lähinädalatel valmivad veel jalgteed ja istutusalad igihaljaste okaspuuvormide ja roosidega, saab süvendatud lõkkeplats ja paigaldatud välivalgustus.

Sel suvel sai ühiselt lahendatud veeprobleem küla keskel asuvas korterelamus ja selle naabereramus. Seni oldi seal sunnitud joogi-ja pesuvett tuttavate juurest tooma. Korjasime külaelanikelt kokku kasutuseta kaevurakked ning tubli kaevumeister Tartust tegi mõne päevaga kaevu valmis. Aitäh perekond Põllule, Remmile ja Liblikule ning kõigile neile, kes rahalise panuse andsid!

Tänusõnad ka AS Eesti Energia töötajatele, kes külaseltsi pöördumisele reageerisid. Nüüdseks on küla Soitsjärve poolsel rahval kvaliteetne elektrivool. Teine pool külast sai uued liinid 2005. aastal.

Hästi toimib meie koostöö ka ASiga Vooremaa teed, kes eelmise aasta lõpul eemaldas Juula-Igavere teele ulatuvad põõsad ning kevadvete aegu Reino mäe alla jääva truubikoha kiiresti korda tegi. Väga tänulikud oleme Veikko Soikonenile, kes niidab küla teeääri, aitas talvel lund lükata ja pani õla alla okste äraveol.

Peale koosolekute ja tööpäevakute tähistasime naistepäeva ja tegime jaanituld. Külamaja on vaatamata remondile olnud korduvalt kokkutulekute ja sünnipäevade kohaks. Vastu võtsime seal ka oma külalisi seltsingust Lumeroos, Jõgevamaa Koostöökojast ja Jõgevamaa Kodukandiühendusest. Külalistele avasid Salme Tallmeister ja Evi Nahk ka oma õueväravad, et kõige looduga head tunnet ka nendega jagada. Alli Unt kostitas külalisi oma küpsetistega.

Valla külade päevaks tegime pikalt ettevalmistusi: pusisime tuliselt vaieldes laulusõnade kallal, harjutasime lauluviisi, käisime proovides: Indrik Undi sõrmed ja kitarr said paraja koormuse. Esmaettekanne kõlas Kõrenduse peoplatsil minu arvates päris uhkesti. Kui nüüd päris aus olla, siis ega me tegelikult ju eriti laulda ei oska, aga tahtmine on hea!

Lõikuspühal oleme alati oma rahvaga kokku tulnud. Külakoja omanikena saame muuta oma kokkusaamised nüüd sisukamaks, pikemaks ja kutsuda endale ka lektoreid ning külalisi.

9. oktoobril toimub külakojas sooja leiva päev, kus esinevad põllumajandusmuuseumi töötajad, kes räägivad viljast ja leiva saamisloost, õpetavad noori perenaisi leiba küpsetama ja annavad häid näpunäiteid ka vanematele inimestele. Keegi ei lahku ilma ahjusooja leiba söömata. Kõik, kes soovivad, võivad meiega ühineda.

Novembris võite taas meiega liituda, kui peame lamba-teemapäeva. Külla on kutsutud toredad prouad MTÜst Maavillane, kes aitavad meil maa sees lammast küpsetada, räägivad villa kvaliteedist ja selle töötlemisest. Koos vildime, meisterdame kotte ja pilte. Jääb vaid loota, et projektid õnnestuksid ja Eesti Kultuurkapitali Jõgevamaa ekspertgrupp ning Kohaliku Omaalgatuse Programmi komisjonid meid toetaksid.

Infot meie ettevõtmiste kohta leiate küla kodulehelt www.juula.ee, samuti leiab sealt fotosid.

Kordan taas: kallis vallarahvas, kõik, kes tulevad meie külla kaine pea ja heade mõtetega, on oodatud. Pakume kooki ja kohvi ning avame oma õued ning külakoja. Hea oleks külastuseks koopereeruda ja ette teatada kontaktidel, mis on kirjas küla koduleheküljel. Meil on rõõm teid näha oma üritustel!