Kokku osales üheksal teemapäeval 283 inimest. Oli neid, kes olid igal üritusel kohal, aga ka neid, keda huvitas kindel spetsiifiline teema.

Teemad olid järgmised: Septembris teemapäev „Looduse kroon". Koos Kauri Kivipõlluga MTÜ-st Lahemaa Ökoturism otsisime vastuseid küsimusele: „Kas loodus on inimesele või inimene loodusele?". Looduse ja tervise vahelistest seostest rääkis Katrin Kaalep.

Vaatamata vihmasele ilmale tegime lastega läbi loodusuurijate fototuuri külaplatsil.

Oktoobri teemaks oli puit. Hiiumaa-mehe Kalle Talvi juhendamisel meisterdasime külamajja valgustid ja ehitasime invatee. Väga huvitav ja mõtlemapanev oli kuulata Metsamoori ehk Irje Karjuse õpetussõnu puude energeetikast ja mõjust inimesele.

Novembris pöörasime rõhku looduslikule toidule, maheteemadele ja eluterve toitumise filosoofiale. Oma teadmisi ja oskusi jagasid OÜ Via Naturale koolitaja Sirli Kivisaar, Eesti maaülikooli mahekeskuse lektor Elen Peetsmann ning Viimsi ökospaa ja koolituskeskuse eestvedaja proua Ene Lill.

Detsembris tõmbasime jalga räätsad ja jõudsime omadega Põlvamaale Valgesoo rappa. OÜ Matkajuhi matkajuht Levo Tohva korraldas meile seal meeldejääva rännaku koos õdusa lõkkeõhtuga. Teada saime palju soode tekkest ja eluvormidest, sipelgate elukorraldusest ja teiste loomade lindude tegevusjälgedest maastikul.

Jaanuar algas jäätmeteemadega. Elo Hermann SA Tartu Keskkonnahariduse Keskusest meisterdas koos meie lastega taaskasutatavatest materjalidest kinkekotte ja kaunistusi. MTÜ Isemoodi Isetegijate Loovustoa juhendajad Eveli Apri ning Airi Voitk viisid lapsed pakendite kirevasse maailma. Harjumaa Ühisteenuste Keskuse juhatuse liige Tõnu Tuppits jagas aga täiskasvanutele vajalikku teavet jäätmekäitluse teemadel.

Ilmade külmenedes ja energiahindade tõustes hakkasime meiegi mõtlema energiasäästuteemadele.

Veebruaris toimus sisutihe teabepäev. Energiasäästust kodumajapidamises rääkis lektor Kalle Virkus Tartu regiooni energiaagentuurist. Taastuvenergia kasutuselevõtu võimalusi tutvustas lektor Rein Pinn ning biogaasi kasutamise võimalustest rääkis lektor Ahto Oja OÜ-st Mõnus Minek. Oma käega sai katsuda H. Piggotti tüüpi tuulikute varuosasid ning juttu puhuda nende ehitajatega MTÜ-st Samsaara.

Märtsis tuli külla ökoteema. Käisime tutvumas ökoturismi pakkujatega Süvahavva külas ja arutasime koos Kalev Raudsepa ning Margus Essiga ökoküla kujunemise võimalustest tänapäeva Eestis. Loodusega käsikäes olemisest mõtisklesime koos Anu Tauliga ning kuulasime tema loodusest inspireeritud laululugusid ning torupillimängu. Aprilli teemapäeva pühendasime pärimuskultuuri aastale. Käisime Tabivere vallamuuseumis, kus Armin Pumper rääkis oma kogemustest ja teadmistest kohalike pärandkultuuripaikade kaardistamisel. Ando Uus aga tegi meile ringkäigu vallamuuseumis.

Põikasime ka Jääaja Keskusesse, et saada lisateadmisi keskkonnakasvatusest ning leida jääaja jälgi meie piirkonnas. Koos Ene Sarapiga OÜ Madragoorast õppisime õigesti hoidma ja kaitsma meile kalleid vanu asju ning raamatuid.

Ja märkamatult olimegi maikuus. Viimasel teemapäeval käisid meil külas Maarja küla loodushariduse pakkumisega tegelevad inimesed, kelle juhendamisel kuulasime lastega ööhääli, otsisime maastikul aaret ning meisterdasime looduslikest materjalidest maske. Täiskasvanutega aga istusime õhtul hilja peale talgutöid lõkke äärde ja kuulasime Mikk Sarve, kes väga kaasahaaravalt rääkis sõna jõust ning inimese ja looduse kooseksisteerimise võimalustest. Kokkuvõtva ettekandega teemapäevadest esinesid Ole ja Marika Hütt, kes korraldasid ka teadmiste kontrolliks väikse viktoriini kohalolijate seas.

Suur tänu keskkonnainvesteeringute keskusele meie projekti toetamise eest, härra Enn Selgisele vajalike nõuanne eest ning Tabivere vallavolikogule abi eest omaosaluse tasumisel.

Projektijuhina tänan väga ka kõiki neid inimesi, kes meil igakuiselt külas käisid, et koos meiega õppida harmooniliselt loodusega koos elama ja toimetama. Meil oli koos huvitav ja tore.