Mõttetalgute sissejuhatuseks tegi siinkirjutaja väikese ülevaate Kalevipoja Koja 2014. aasta plaanidest, samuti tutvustas Voorel tegutseva SA Saare valla Aktiviseerimiskeskuse tegemisi asutuse juhataja Rein Lillak.

Valla kultuurielu ja sündmusi puudutav arutelu kujunes sisukaks, kohalviibinud Saare valla elanikud pakkusid välja mitmeid ideid, millest mõned allpool välja toon.

Inimesi on ikka ja jälle läbi aegade paelunud elav muusika ja erandiks ei ole ka Saare valla elanikud. Hõigati välja esinejaid nagu Toomas Anni, Voldemar Kuslap, Boris Lehtlaan ja Tiia Paist. Kõne alla tuli ka laulupeo tuli, mille teekond läbib 17. juunil meie maakonda, sealhulgas ka Saare valda. Otsustati üheskoos läbi käia n-ö tule teekond ja vajadusel korrastada teeääri ühistalgute raames.

Puudust tunti ka isamaaliste ürituste tähistamisest. Kõne alla tuli nii Eesti Vabariigi kui taasiseseisvumise aastapäeva tähistamine Kääpal. Ühe põneva ideena pakuti välja vanavara müümise võimalust Saare valla inimestele 10. mail Kalevipoja laadal.

Eraldi mainiti veel käsitööalaseid tegevusi, pilliringi lastele, teatrietenduste vajalikkust ja emakeele päeva tähistamist. Kõik ideed said kirja ja tallele!

Kokkuvõttes võib "Avatud mõttekoja" üritusega igati rahule jääda. Kõiki lennukaid ideid ei jõua meie Kalevipoja Koja töötajatena küll ellu viia, kuid seda olulisem on kohalike inimeste panus ja algatus. Ka oma mõtteid ja ettepanekuid võite alati julgelt välja öelda. Ootame neid nii järgmistel mõttetalgutel kui jooksvalt emaili aadressil info@ kalevipojakoda.ee või telefonil 773 4867. Järgmiste mõttetalgute toimumise info avaldame valla lehes ja kodulehel, tõenäoliselt leiavad need aset aprillis.
_________________________________________________________________________

Kalevipoja muuseum

Kevad on varsti jälle käes ja taas valdab inimesi soov reisida ning uusi toredaid muljeid koguda. Kalevipoja muuseum on jätkuvalt valmis vastu võtma iga huvilise ja ka omalt poolt huvitavat pakkuma.

Toimuvad traditsioonilised üritused nii muuseumis kui ka Kalevipoja Kojas üldiselt: küüditamise mälestuspäev, hooaja avaüritus koos laadaga jt. Tulemas on paar suurt ja isemoodi näitust, väljakuulutamisel on Kalevipoja juttude võistlus kõigile.

Selleks, et teha oma tööd hästi ja olla kursis kõigi soovidega oleme muuseumis avanud ettepanekute raamatu, kuhu iga soovija saab panna kirja oma mõtted ja nägemused. Nii jõuavad arvamused otse kohale.

Mõned sellised toredad ettepanekud on meieni juba jõudnud: kuidas kaasata kohalikke Kalevipoja Koja tegemistesse, kuidas korraldada hooaja avaüritust, kuidas tekitada lastes huvi eepose vastu, kuidas muuta atraktiivsemaks Kalevipoja mõõga asukoht jne.

Jõukohaselt üritame neid ideid täitma hakata. Üheks ettepanekuks on, et muuseumi ette seisvale pingile võiks panna lisaks tahvli, kus peetakse meeles kõiki Saare koolis õpetanud õpetajaid.

Selle teemaga seoses palun vabandust kõigilt, kellele olen oma emotsionaalsete väljaütlemiste ja käitumisega põhjustanud meelepaha ja hingevalu.

Ulvi Tamm, Kalevipoja muuseumi juhataja