Kas keha saab kaitsta alkoholi, suitsetamise ja liigsöömise kahjulike mõjude eest?
Söömisrumaluste peiteaeg on umbes 15 aastat. Liigsöömise suureks ohuks on ülekaalulisus. See on omakorda soodne pinnas järgmiste terviseriskide tekkimiseks, milleks on näiteks diabeet ja südame veresoonkonnahaigused. Neid probleeme on võimalik ennetada, kui päeva jooksul tarvitatav söök ja jook on tasakaalus kulutatud energiaga.
Kuidas toiduga saadud kaloreid tõhusamalt kulutada? Selles pole midagi väga keerulist, kasu on juba sellestki, kui teha väikeseid muudatusi igapäevaelus. Näiteks lifti asemel oleks parem kasutada treppi. Poodi minnes võiks auto parkida võimalikult kaugele sissepääsust, veel parem on poodi minna jalgsi. Värskes õhus liikumine aitab tugevdada tervist ja hoiab külmetused eemal.
Kindlasti tuleb valida, mida süüa. Kõige parem on tasakaalustatud segatoit, sest ühekülgselt süües on lisaks ülekaalule suur oht, et organismil tekib puudus vajalikest ainetest. Igapäevaselt tuleks tarbida erinevaid piimatooteid, täisteraviljatooteid, puu- ja juurvilju, taimseid õlisid (oliivõli, avokaadoõli, seesamiõli). Iganädalalselt tuleks tarbida kala (lõhe, sardiin, tuunikala, heeringas), linnuliha, mune ja liha, eelistada võiks tailiha.
Pikemalt loe Lõunaeestlasest.