Sellele küsimusele saan väga lihtsa ja loogilise seletuse :„Kuna üks osanikest on armeenlane, tuli sellest ka nimi. Firmaroaks, mida iga külastaja võiks proovida, on šašlõkk. Nii lihtne see ongi!” Lisaks sellele tasub teada, et toorainena kasutatakse enamasti kohalikku jahutatud liha ja kala. Toit valmistatakse vastavalt tellimusele ning ooteajaks kujuneb umbes 20–30 minutit.

Lisaks armeenia köögile pakutakse ka ukrainapäraseid toite, milledest kindlal kohal menüüs on ukraina borš ja kodused pelmeenid. Siingi on otsene seos omanikega. Nimelt oli Virumaalt pärit Helini ja abikaasa Anatoli koduks mitmeid aastaid Ukraina. Seal sai perenaine ka n-ö väljaõppe ukraina toitude valmistamiseks. Tegutsetakse kunagise Aluvere kooli territooriumil. Tegevust toitlustajana alustati kolm aastat tagasi. Esialgu küll ainult suvehooajal maikuust oktoobrini, sest kogu tegevus toimus telgis ja olenes ilmastikust. Katuse alla koliti mullu septembris. Kohavalikut pererahvas ei kahetse: „Kuigi oli ka teisi võimalusi, tundus see koht kõige südamelähedasem.”

Sõmeru valla jaoks jätkub ettevõtjapaaril samuti ainult kiidusõnu: „Vald on väga vastutulelik. Sinna on isegi murega kerge minna, sest teame, et alati aidatakse nõu ja jõuga või antakse soovitusi, mida edasi teha. On tore teada, et vald märkab ja tunnustab meie tegemisi. Vastutasuks pakume võimalust meie majas söömas käia, mida paljud Sõmeru inimesed ka kasutavad.”

Milles seisneb teie igapäevane väike rõõm?

Rahulolevas kliendis, positiivses tagasisides, sõbralikus suhtumises. Kes korra käib, tuleb jälle. Esimesel korral tehakse tavaliselt valik šašlõki kasuks. Teisel korral küsitakse tihti soovitust ja siis on tavaliselt oma portsjonit nähes kaks reaktsiooni: 1. „Oi kui suur!” ja 2. „Oi kui maitsev!” See rõõmustabki.

Rahul on ka endised Aluvere kooli õpilased ja õpetajad, kes selle maja funktsiooni hoopis teistsugusena mäletavad. Pererahva sõnul tullakse ja vaadatakse, uuritakse missugune on kunagise koolimaja tulevik, broneeritakse väiksemateks kokkusaamisteks laudu, astutakse niisama läbi. „Meil on hea meel, et meid on omaks võetud!”

Tulevikuplaanid?

Loomulikult edasi tegutseda ja laieneda. Saada siin asjad kindlalt paika. Kõrvalhoone plaanid on paljuski muinsuskaitse nõudmistes kinni. Olgu öeldud, et muinsuskaitse seadis oma piirangud sellegi hoone korrastamisel, kus praegu tegutsetakse, aga ehitustöid tundev Anatoli sai sellega suurepäraselt hakkama. „Jah, oleksin tahtnud teha mõne asja natuke teisiti, aga ei lubatud. Maja peab sarnanema vana hoonega,” nendib Anatoli. Nõudmised nõudmisteks, aga vähemalt söögisaal on hubane ja ilus ning ukrainapärasus eestimaalisusega kenasti kooskõlla viidud– nii nagu kõik muugi selles asutuses.

Missugune on teie tööpäev?

Alustame hommikul kella kaheksa paiku. Töölisi on kümme. Üks kokkadest ka Sõmerult. Ametlikult avame 10st,aga kui keegi varem tuleb, siis ukse tagant ära ei saada. Suvehooajal oleme avatud õhtul kella kümneni, talvisel ajal suletakse kell üheksa. Oleme pigem söögikoht kui joogikoht ja meie jaoks on kliendi heaolu oluline. Sellepärast teeme ka broneeringuid ainult väikestele seltskondadele ja tervet maja kinni ei pane, et igapäevasele või siis juhukülastajale mitte pettumust valmistada. Lähituleviku tegevuseks on mänguväljaku rajamine, et ka lastega lõunastajad saaks ennast mugavamalt tunda, suvehooajal on avatud terrass.

Selliselt see eluke Kaukaasia Šašlõkis veerebki – naeratavad teenindajad, sõbralik ja töökas pererahvas. Külastajad tulevad ja lähevad. Eelmainitud maitsvate roogade kõrval ei saa nimetamata jätta hartšood, kebabi ning kohvikõrvaseks pakutavat pahlavad või brownie-kooki. Kiitvad hinnangud asutuse kohta on kõige parem reklaam ja see toimib.

Jõudu ja jaksu teile, Helin ja Anatoli, ning teie toimekale meeskonnale. Ja kui sina, lugeja, kaalud võimalust selle toreda kollektiiviga liitumiseks, uuri Facebookist järgi, kas klienditeenindaja on juba leitud ning kasuta võimalust!

Uute kohtumisteni Kaukaasia Šašlõkis!