Eesti selle vanuseklassi kõrget taset näitab seegi, et kõrgeimasse divisjoni pääsesid kõik neli Eesti klubi. Liiga esimesel hooajal alustasid kahte alagruppi jagatud 32 meeskonda põhiturniiri, kust mõlema grupi kaheksa paremat moodustavad teiseks hooajaks eliitseltskonna.

Taset näitab seegi, et korvpallimaa Leedu selle vanuseklassi meeskondadest jõudis tugevaimasse seltskonda vaid kaks klubi. Keila on aga tuleval hooajal eliitseltskonnas pallivatest meeskondadest vaieldamatult kõige väiksemast linnast ja kõige kitsama mängijate valikuga.

Möödunud nädala reedest pühapäevani toimunud turniiril alustas Keila kaotusega Läti selle vanuseklassi meistrivõistluste liidrile BC Riga/DSN-ile 45:56. Poolajaks suudeti hoida mängu tasakaalus, kuid kolmandal veerandajal lubati tugevatel vastastel veidike eest minna ja vahe jäi püsima lõpuni. Avapäeva õhtuses kohtumises saadi suhteliselt kerge vaevaga jagu Peterburi VO spordikoolist 67:45.

Laupäeva hommikul saadi aga üks selle hooaja magusamaid võite, kui õnnestus alistada Läti suurklubi Riia VEF-i järelkasv 71:64. EYBL-is mängib VEF Läti koondisena, mis on koostatud nende klubide parimatest mängijatest, kes ise Euroopa liigas kaasa ei tee. Keilalt saadud kaotus oli VEF-ile sellel hooajal alles teine allajäämine.

Edule pandi alus hea visketabavuse ja sitke kaitsemänguga. Näiteks kolmandal veerandajal hoiti VEF-i pallureid kuus ja pool minutit nullil. Neljandal veerandajal püüdsid lätlased pressingu abil mängu käiku muuta, kuid Keila poisid ei murdunud Laupäevaõhtune kohtumine Peterburi Tsentralnaja spordikooliga oli aga kahjuks hommikuse mängu täielik vastand.

Visked ei tabanud ning suurekasvuliste vastastega jäädi hätta ka kaitses ja lauavõitluses. 37:58 kaotus tähendas aga seda, et tulevaks aastaks kõrgemasse divisjoni pääsemiseks tuli pühapäeval alistada etapi korraldaja Ventspils.

Ventspilsi korvpallihall on näinud palju Eesti tippklubide heitlusi - palju valusaid kaotusi ja sekka vaid üksikuid häid võite.

Samal suurel areenil peeti ka Keila ja Ventspilsi noorte vaheline mäng. Seekord olid poisid hästi häälestunud ja haarasid kohe hea kaitsemängu abil initsiatiivi. Vaid korraks pääsesid väljakuperemehed teisel veerandajal kolme silmaga juhtima, ent ei enamat. Viimase veerandaja võitis Keila 13:3 ja kogu mängu 59:44.

EYBLi esimesel hooajal kogus Keila oma alagrupis 8 võitu ja 7 kaotust. Täpselt sama palju võite sai ka Tsentralnaja ja Vilniuse KM ning see andis 7.- 9. koha jagamise. Omavaheline surnud ring andis 7. koha Tsentralnajale, 8. Keilale ja 9. Vilniuse KMile. Sisuliselt sai otsustavaks jaanuaris Vilniuses peetud kohtumine, kus Keila poisid alistasid väljakuperemehed kahe punktiga.

Ventspilsi etapil jäi Keila aga napilt medalita. Riga/DSN-i ja Tsentralnaja järel kogusid Keila ja Kalev/Viasat võrdselt kolm võitu. Kuna sellel etapil omavahel ei kohtutud, sai määravaks üldine korvide vahe ja see näitaja oli Tallinna meeskonnal kuue punkti võrra parem. Samas valiti aga kaks Keila mängijat turniiri tähtede viisikusse - Kevin Sepik ja üks meie kahest Pärnu leegionärist Janar Aniste. Sepik sai seejuures hakkama vägeva saavutusega, kuuludes tähtede viiskusse kõigil kolmel etapil.

Hooaja kokkuvõttes oli Sepik keskmiselt visatud 18,14 punktiga 3. Aniste keskmine näit oli 15,8 ja see andis 6. koha ning Norman Rüütsalul 12,6 punkti, mis oli liiga 11. näitaja. Rüütsalu oli keskmiselt 7,3 lauapalliga liiga 10. lauavõitleja, Sepik aga keskmiselt 1,9 sööduga liiga 8. söödumeister. Üldise kasuteguri poolest mahtusid kõik kolm samuti liiga esikümnesse: Sepik oli 4., Rüütsalu 8. Ja Aniste 9.

Esimene pikk samm on tehtud, kuid järgmisel hooajal ootavad ees veelgi tõsisemad heitlused.

Seega tuleb nendeks valmistudes senisest veelgi rohkem treenida. Treeneri hinnangul ei piisa enam sellest, et lisaks viiel päeval nädala toimuvatele õhtustele treeningutele tulevad poisid kahel hommikul saali juba kell 7.15. Hommikuste treeningute kordade arv peab tõusma ja loodetavasti õnnestub koostöös Keila Kooliga muuta ka hommikuste treeningute kellaaeg poiste jaoks natukenegi inimlikumaks. Seda teed on läinud käik EYBL-is mängivad teiste riikide meeskonnad ja tuleb minna ka meil.

Ainult siis on võimalik loota edule ka edaspidi ja aidata andekaimaid poisse tulevikus päris suure korvpalli juurde.

Läbi EYBLi hooaja mängis Keila Korvpallikool koosseisus: Kevin Sepik, Roland Liiva, Margus Pahv, Norman Rüütsalu, Mart Maide, Robert Pedaja, Roland Tamkivi, Aleksander Saks, Markkus Sildam, Conrad Sengbusch, Marek Uusoja, Janar Aniste ja Kaspar Lootus.