"Sel õppeaastal seadsime vastuvõtus prioriteedi pillierialadele, kus on vähem õpilasi," selgitab kooli direktor Lauri Kivil. "Need pillid olid viiul ja tšello, kuhu võtsime õppima vastavalt seitse ja kolm õpilast." See oli mõnes mõttes sundkäik, tunnistab direktor, sest ainult nii on koolis võimalik keskenduda suuremas mahus ansambliõppele ning luua paari aasta pärast hästi toimiv keelpillorkester.

Koolis on traditsiooniliselt tugevad ja populaarsed erialad kitarr, klaver ning laul. Õpilasi on nendel erialadel palju, kuid samas ei taha kooli muusikaosakond muutuda kitarri- või klaverikooliks, märgib Kivil: "Et sisulist tööd teha, peab erialade vahel olema mingi võrdsus."

Rühm täiskasvanutele

Samas ei võetud teistele erialadele õpilasi kitarri- ja klaveriõppe arvelt, neis kahes jäi õpilaste arv samaks. Kuna kooli eelarve ei kasva, siis suurendati kohtade arvu sisemiste vahendite arvelt - vähenesid kontsertmeistri tunnid ning eelklassi õppemahud.

Õpilaste enda initsiatiivil alustati tänavu ka täiskasvanute solfedžorühmaga. "Muusika põhiosakonnas on meil 140 õpilast, neist 18 on täiskasvanud," räägib Kivil. "Et täiskasvanuõpe oleks põhjalikum, avasime neile eraldi solfedžorühma. Solfedžo on paras pähkel ja mõnes mõttes matemaatika, aga selle tulemusel on õpilase erialane areng kindlasti kiirem."

Täiskasvanutele lisaks toimus areng ka vanuseskaala teises otsas. Nimelt liitus kunstide kooliga sel õppeaastal väikelaste lauluring, kus käivad lausa sülelapsed.

"Vanusepiiriks on seal kolm aastat, pärast seda võivad lapsed jätkata muusikaosakonna ettevalmistusklassis sama õpetaja juhendamisel," ütleb Kivil. Muutus toimus ka lauluosakonnas.

Kooli kauaaegne tugisammas Kaili Inno jätkab õpetajatööd ülikoolis, tema asemel tuli õpetajaks tuntud laulja Dagmar Oja.

Kunst päästab rutiinist

Sellest sügisest tõusis koolis ka õppetasu, senise 19 euro asemel tuleb lapsevanemal tasuda pilliõppe põhiosakonnas 24 eurot kuus. "Kõik läheb kallimaks - selleks, et kool saaks võimaldada kvaliteetset õpet ning pille, tuli tõsta ka õppetasusid," põhjendab Kivil. "Samas on KKK uued õppetasud võrreldes teiste huvialakoolidega Harjumaal endiselt keskmisel tasemel." Kooli kunstiosakonda oli sel aastal 13 sisseastumisavaldust.

Kuigi eelklassi õpilaste arv on osakonnas tõusnud aastatega seitsmelt 39-ni, algavad probleemid 5. klassist ehk põhiosakonnas.

"Selles vanuses tekivad lastel sageli muud huvid: sport, TV, arvuti, koolis muutub koormus suuremaks, lisaks on linn lähedal," loetleb Kivil. "Seetõttu teeme oktoobris põhiosakonda lisavastuvõtu."

Tema sõnul on see hea hetk naasta kunsti juurde noortel, kes esimese n-ö kasvuperioodi on läbi käinud ning otsivad oma ellu uusi väärtusi. "Näiteks keskkoolinoortele on siin hea koht põhiõpingutest eemaldumiseks: tulla siia nädalas korra või kaks kunstiga tegelema," pakub Kivil välja. "Siin saab süveneda, arendada eneses loovust."

Mõeldes vanemate õpilaste kiirele elutempole, võimaldatakse sellest aastast kunsti põhiosakonnas käia ka osalise koormusega - kahe korra asemel üks kord nädalas. Osalise koormuse puhul on soodsam ka õppemaks. Küll aga rakendub osalise koormuse puhul vabaõppe ainekava ning õpilane ei saa täielikku kunstialast algharidust. Järgmisel suvel tahetakse kunstiosakonna õpilastele ja õpetajatele korraldada projektilaagrid.

"Oleme leidnud head koostööpartnerid ning kolme kooli ühislaager toimub suure tõenäosusega Hiiumaal," ütleb Kivil. "Loodame laagrisse saada ka mõne inspireeriva kunstiinimese."

Kokkuvõttev hindamine

Alates jaanuarist on kunstide koolis välja töötatud uut hindamisjuhendit. "Vana süsteem, kus erialal edasi jõudmist hinnati numbriliselt neli korda aastas, ei anna lapsevanemale piisavalt tagasisidet ei lapse kui isiksuse arengust ega pillimänguoskusest," selgitab kooli direktor muutuse vajalikkust.

Selle asemel on muusika põhiosakonnas edaspidi kasutusel kokkuvõttev hindamine, mis jõuab lapsevanemani poolaasta lõpus. Et kokkuvõtet koostada, lepivad õpilane ja õpetaja poolaasta alguses kokku eesmärgid ja tegevuskava, poolaasta lõpus antakse tagasiside nende täitmisele.

Lõpuks peab hinnangus kajastuma, mis on läinud hästi ning mida saaks teha paremini. Oluline on lähtekoht, et möödunud perioodi analüüs annab tegevuskava uueks poolaastaks.

"Ootame kindlasti lapsevanematelt tagasisidet, et kuidas edasi minna," lausub Kivil. "Eks iga muutus on keeruline ja me oleme sellise hindamisega pilliõppes teerajajad. Teised muusikakoolid jälgivad huviga, mismoodi meil uus hindamissüsteem tööle hakkab."
_______________________________________________

Kiili Kunstide Kooli täiendav vastuvõtt kunstiosakonda

  • Ootame õppima gümnaasiumi V-XII klassis käivaid noori.
  • Meil saad loovas keskkonnas maalida, joonistada, voolida ning tutvuda kunstiajalooga.
  • Võimalus osaleda õppes kas üks või kaks korda nädalas.
  • Tule kunstiõppega tutvuma Kiili Kunstide Kooli kunstiklassi 9. oktoobril ajavahemikus 15.00-18.00.
  • Täpsem info lauri.kivil@kiilivald.ee