Kiili alevi kõrvale kolis ettevõte 2010. aastal. Peamine põhjus: logistika. Varem asuti Viimsis.

"See on rohkem magala-tüüpi asula, kuhu klientidel oli raske pääseda," ütleb Radius Machining OÜ tegevdirektor Alvar Sass. Siin, Kiili alevi kõrval, on lood logistikaga väga head - Tallinna ringtee on lähedal. Ja välisklientidele tutvustatakse end: "15 minutit lennujaamast". Kuid tööjõuga on lood endised.

"Koos kontoriga on meil palgal 32 inimest, neist Kiili vallas elab vaid kaks," ütleb Sass.

"Soov on, et kiilikaid oleks rohkem, kuid kahjuks pole kohalikud oskuste puudumise tõttu ettevõttesse püsima jäänud."

Tasemel pingipark

Täna on ettevõte olukorras, kus sobivat tööjõudu palgatakse Tallinnast, enamjaolt Lasnamäelt. Et inimesed tööle ja töölt koju saaks, käib kolm korda päevas pealinna vahet ettevõtte tellitud buss. Nii tihti seetõttu, et Radius Machining'us käib töö kolmes vahetuses. 24 tundi, kuus päeva nädalas.

Töögraafik on tihe, sest tellimusi on palju. Ja see on näitaja, mis ettevõtte omanikud rõõmsaks muudab. Käive on suurenenud 2009. aastast, majandussurutise ajast. "See aeg oli valus, aga pärast seda läks kõik ülesmäge," ütleb Alvar Sass. "Mullu kasvas käive 40%, 1,45 miljoni euroni. Sel aastal on eesmärk 1,8 miljonit."

Tegevdirektor lisab, et kasvu taga on omanike huvi ettevõtet pidevalt arendada. Pidev investeerimine tagab selle, et Radius Machining'u pingipark on tipptasemel.

Vähemalt Eesti mõistes. Ja siin tuleb märkida, et tööpingid pole odavad. Kalleima tööpingi või peenemalt öeldes töötluskeskuse eest ettevõttes tuli omanikel välja käia 300 000 eurot. Sellise raha eest saaks juba paar luksusautot.

Lisaks freespinkidele on ettevõttes ka treipingid ja automaatsaed. Tootevalik on mitmekesine - traktorite silindrite osad, lõiketööriistad, mööblidetailid jne. Üks suuremaid kliente Eestis on siinne ABB filiaal. Suurim klient asub Soomes, kellele toodetakse detaile lihatöötlusmasinate jaoks. Põhjanaabrid ongi Radius Machining'u põhilised kliendid. Eksporditakse 50% toodangust, 90% sellest läheb Soome.

Alumiinium kosmoses

Järjest rohkem toodetakse ka meditsiinitehnika detaile, kuid selles valdkonnas on vaja tasemel kvaliteedimõõtmist. "Pingipark lubaks juba praegu rohkem meditsiinitehnikale detaile toota, aga me peame veel kvaliteedikontrolli investeerima," selgitab Alvar Sass.

Täppistootmist nõudvast meditsiinist veelgi uhkemalt aga kõlab fakt, et Radiuse töömeeste toodetud on ka praegu kosmoses tiirleva EstCube'i detailid.

"Sealt tuli meile ühel hetkel päring. Loomulikult olime väga huvitatud, et sellist asja oma tooteportfooliosse saada," meenutab Sass. "Tegime EstCube'ile alumiiniumist plaadid, kuhu kinnitati elektroonikadetailid. Need plaadid pidid olema väga vastupidavad."

Ettevõttes toodetaksegi väiksemaid detaile, sest ollakse sellele spetsialiseerunud. Laienemine on plaanis, nendib Sass, uus tootmishoone peaks vana kõrvale kerkima. Siit tuleb aga loo algusesse tagasi minna - plaanid on suured, kuid nende teostamiseks on vaja inimesi.

"Oleme ise hea meelega nõus inimesi koolitama, ja oleme seda ka teinud - 25% meie töölistest oleme ise välja õpetanud," lausub Sass. "Oleme käinud kutsekoolides noori otsimas, kus on aga ajast ja arust tööpingid. Noor lõpetab kooli, aga kaasaegsete masinate peal tööd teha ei oska."

Kui tööjõu-pudelikael, nagu Alvar Sass seda nimetab, ära kaoks, saaks ettevõte veelgi kiiremini kasvada. Kuigi välisturud on praegu pigem ettevaatlikud. Ja ettevõte, mis 50% oma toodangust Eestist välja müüb, peab sellega tahes-tahtmata arvestama.
____________________________________________________________
Radius Machining OÜ

Asutatud 2005. aastal Viimsis.
2010. kolis ettevõte Kiili alevi külje alla, sest logistilised probleemid takistasid firma arengut.
Ettevõttes töötab 32 inimest.
Toodetakse metalldetaile - treitakse, freesitakse, saetakse ja koostatakse.
50% toodangust läheb ekspordiks. Suurimad kliendid Soomes, kuhu läheb 90% ekspordist. Lisaks müüakse toodangut USAsse, Slovakkiasse, Rootsi.
Praegu on ettevõtte pingipargis 8 freespinki ja 4 treipinki. Kalleim töötluskeskus maksab 300 000 eurot.
Ettevõte on 100% Eesti kapitalil. Kaks omanikku on Veljo Konnimois ja Andrei Vershinin.