Oluline kuupäev - 31. detsember

On tähtis teada, et nii mõnegi 2011. aastal taotletava toetuse saamise õigus sõltub 2010. aasta viimase päeva elanikeregisti andmetest.

Esmakordselt kooli mineva lapse toetust ja sünnitoetust makstakse tingimusel, et taotlemisele eelneva aasta 31. detsembri seisuga on lapsevanemad ametlikult registreeritud Saue valla kodanikeks.

2011. aastast jõustub uus kord, mis ütleb, et ka eralasteaia- ja hoiu toetust on võimalik taotleda vaid tingimusel, kui mõlemal vanemal on 2010. aasta 31. detsembri seisuga elanikeregistris märgitud ametlikuks elukohaks Saue vald. Seni kehtinud korra kohaselt, pidi sisse registreeritud olema ainult laps, vanematele see kohustus otselt ei laienenud.

Vanematel, kelle laps jõuab 2011. aasta sügisel kooliikka, on oluline teada, et Laagri Kooli võetakse avaldusi vastu vaid nendelt õpilastelt, kelle tegelik elukoht ja vähemalt ühe vanema registrijärgne elukoht eelmise aasta 31. detsembri seisuga on Saue vald.

Ametliku elanikustaatusega on seotud teisedki toetuse liigid - ravimitoetus pensionäridele, matusetoetus, lapsehoiutoetus jne. Samuti on lasteaiakoha saamise võimalus seotud Saue valda sissekirjutusega.

Miks elukoha registeerimine on üldse oluline?

Saue valda registreeritud elanike tulumaksust sõltub kogu omavalitsuse eelarve suurus, see moodustab ca 80% kogu valla rahakotist. 2011. aastal laekuvate maksete aluseks on 31. detsembri 2010 elanikeregistri andmed. Seega - sissekirjutus annab vallakodanikule võimaluse toetusteks, aga suures pildis sõltuvad sellest omavalitsuse kui terviku toimimine ja arenguperspektiivid.

Näiteks 100 uue töölkäiva elaniku lisandumisel täieneks vallakassa ca miljoni võrra. Selle eest oleks võimalik ehitada välja kilomeeter mustkattega teed, samas suurusjärgus saavad praegu toetust valla lapsed huviharidusega tegelemiseks.

Noore elanikkonnaga Saue vald vajab hädasti veel ühe lasteaia ehitamist, vallateede olukord jätab nii mitmeski piirkonnas soovida, välja ehitada või uuendada tuleb kanalisatsioonisüsteem. Ka ühistransport on teenus, mida on valla poolt mõtet pakkuda siis, kui transpordiühenduseta piirkondades elab piisavalt inimesi, kes on ka ametlikult valla elanikud.

Juhul, kui ametlikult elanikuks registreerunute arv kasvab, saab vald püüelda selle poole, et pakkuda teenuseid, millest tänasel päeval vajaka jääb.

Elanikuks mitteregisteerimise põhjustest

Paljud inimesed on arvel mõnes naaberomavalitsuses üldse mitte pahatahtlikkusest, vaid üsna objektiivsetel asjaoludel - lasteaiakoha puudumine vallas on üks peamiseid põhjuseid. See on küll inimlikult mõistetav, paraku tingib see olukorra, kus võimaliku uue lastaia või kooli rajamine koha peal lükkub üha määramatusse tulevikku. Uusi lasteaedu saab ehitada see omavalitsus, kuhu laekub inimeste tulu.

Mitmel juhul on valda mitte registreerimise põhjuseks toodud elamispinna kasutusloa puudumine (näiteks suurtes aiandusühistutes üle valla). On levinud väärarvamus, et kasutusloata ei tohi end sisse kirjutada. Kasutusluba ei ole tegelikult sisse registreerimiseks vaja ja need, kellel registreerimine sellel põhjusel seni tegemata, võivad julgelt vallamajja pöörduda.

Registreeri ennast vallaelanikuks

Elukohateate võib täita vallamajas kohapeal, avalduse võib välja printida (saadaval ka valla kodulehel www.sauevald.ee) ja saata postiga vallamajja, avaldust on võimalik teha ka e-teenuste vahendusel aadressil www.eesti.ee.

_________________________________________

31. detsembri sissekirjutusega seotud toetused ja teenused

  • sünnitoetus
  • esmakordselt koolimineva lapse toetus
  • UUS! eralasteaia ja -hoiu toetus
  • Laagri Kooli sisseastumine