Noortekeskus peab olema ümbruskonna noorsootöö korraldamise keskus. Maja, kuhu on oodatud kõik piirkonna noored oma vaba aega veetma. Huvitavaid tegevusi pakkuv ja omaalgatust soosiv. Noorteka meeskond koos vabatahtlikega peaks olema ka ettevõtmiste, sündmuste läbiviijaks erinevatele sihtrühmadele, erinevates paikades.

Mida teha, et Kohila noortekas samasuguseks saaks?

Esimese asjana tahan, et noorteka töötajad (sh mina) teevad tihedat koostööd teiste noortega tegelevate inimestega. Nii spetsialistide kui ka vabatahtlikega. Peame rohkem soodustama noorte omaalgatuslikku tegevust, et noorel endal oleks võimalus erinevaid ettevõtmisi korraldada. Noored on harjunud rohkem tarbima kui ise tegutsema, nii on omaalgatus soiku vajunud. Selle elavdamiseks on plaanis moodustada noorteaktiiv.

Mida vastaksid eelmises lehes politseikomissari murele seoses suve ajal vallas omapead jäetud noortega - kuidas saaks noortekeskuse tegutsema ka suvel ja alevist väljas?

Omapead jäetud noorte eest ei saa vastutada kindlasti ainuüksi noortega tegelevad asutused. Alaealiste noorte eest vastutavad siiski nende vanemad. Noorte käitumisprobleeme saab ära hoida, kui aastaringselt, koostöös nii kooli, noortekeskuse, politsei, päästeteenistuse kui ka alaealiste komisjoniga viia läbi erinevaid preventiivseid tegevusi. Pakkuda alternatiivseid tegevusi, huvipakkuvaid väljakutseid.

Kohila Avatud Noortekeskuses toimub poiste seiklusring, koostöös MTÜ Seikluspisikuga soovime pakkuda senisest enam nö majast väljas olevat tegutsemisvõimalust eri vanuses poistele.

Omapead jäetud noored ei leia tihti teed noortekeskusesse, siis tuleb keskusel endal leida tee nendeni. Kui saame töötajaid juurde, siis on võimalus, et teeme avalikes kohtades (parkides, tänavatel) mobiilset noorsootööd, mis on üks erinoorsootöö osa. Selle eesmärgiks on kaardistada noorte kogunemispaigad, saada noortekampadega kontakti, nendega rääkida, anda neile infot erinevate osalemis, tegutsemise jms võimaluste kohta.

Meil on plaanis ka taaskäivitada Kohila Õpilasmalev, mis toimub just suvekuudel ning on noortele heaks vaba aja veetmise ja raha teenimise võimaluseks. Koostöös teiste valdade noortekeskustega on plaanis korraldada noortevahetusi nii Eestis kui ka välismaal, korraldada mängupäevi külades, mänguväljakutel.

Senisest enam hakkame pakkuma „Varaaida" projektiga saadud kanuude ja jalgrataste laenutamist.

Mis ootab vanu ja uusi noorteka sõpru uuel hooajal?

Sel hooajal ootab noori ees palju uut ja põnevat. Kohila Avatud Noortekeskus sai rahastuse projektile „Noorelt noorele". Sellega seoses on noortel võimalus osaleda DJ õpitoas, mida juhendavad Allan Ilmsoo ja Rauno Puks ning automudelismi õpitoas, juhendaja Alvar Saaremäe. Oodatud on kõik noored, kes huvituvad muusika miksimisest või hoopis mudelautode ehitamisest. Mõlema õpitoa lõpus toimub demonstratsioonesinemine. Sama projekti raames toimub sügisvaheajal ka „Noorelt noorele" ühisüritus koos teiste Raplamaa noortekeskustga. Kahe päeva vältel toimuvad õpitoad, ühised filmivaatamised jm.

Sel aastal osaleb noortekeskus ka programmis „Noorsootöö kvaliteedi arendamine", mida rahastab Euroopa Sotsiaalfond. Selle raames on noortel võimalus osaleda näiteringis, tutvuda tööelu tutvustavate erialade ja tegevustega, ees ootavad põnevad väljasõidud ja kohtumised. Neli korda aastas antakse noortele võimalus ka ise üritusi organiseerida, see on samuti programmi üks osa ning rahastatud Euroopa Sotsiaalfondi poolt. Rahastuse sai sel hooajal ka Hageri Avatud Noortekeskus, kus alustatakse mobiilse noorsootööga.

Lisaks juba nimetatud huviringidele on noortel võimalus kaasa lüüa ka poiste seiklusringis, kunstiringis, fotoklubis ja kokanduses. Noortekeskuses on endiselt võimalik sõpradega kokku saada ja meeleolukalt vaba aega veeta, mängida piljardit, lauatennist, lauajalgpalli, palju erinevaid lauamänge ning wii-d. Kõik noored on noortekeskusesse oodatud.