Oli märkimisväärne, et kooli ehitamise kõrval mõeldi toona õpetajate korterite peale. Kuna tol ajal oli korteritest väga suur puudus, siis otsustati ehitada Vinni kaks õpetajate maja. Ehitus algas nõukaaja lõpus, majad valmisid Vinni valla algusaastail. Need olid ühtlasi ka viimased kortermajad, mis sellesse alevikku püstitati. Kooli algusaastatel toimus ka riigi- ja ühiskonnakorra muutumine. VPG on ainus kool Virumaal, kus pole olnud ei oktoobrilapsi, pioneere ega komsomole.

"Selle kooli kohta saab öelda, et see on kool, mille on kujundanud kooli lahutamatu tandem Jüri Vanajuur ja Vaike Kingsepp. Ma rõhutan sõna „kujundanud", sest see kool ei ole mitte lihtsalt „kujunenud"", kõneles aktusel Vinni vallavanem Toomas Väinaste. Maagümnaasiumide ümber puhuvatest muutmistuultest hoolimata kutsub vallavanem valla põhikooli lõpetanuid õppima hea tasemega VPG-s, sest gümnaasiumihariduse andmine jätkub VPG-s veel mõned aastad kindlasti.

"Tahtsime teha head kooli ja palusime appi Tartu Ülikooli teadlased, kes olid kohe lahkelt nõus meid abistama, sest Vilde-kolhoos oli nõus neid kostitama ja finantseerima. Meile pakuti palju erinevate riikide õppekavasid, koolikorraldusi ja haridusmudeleid, aga meie jaoks need ei sobinud. Tahtsime kooli, mis sobiks antud kohta ja antud aega. Sellega jäid lugupeetud professorid jätta ja meie saime teadmise, et uue koolisüsteemi loomine pole kerge," kõneles koolidirektor Jüri Vanajuur. Nii pidi kool ise hakkama katsetama. Näiteks tehti eraldi poiste ja tüdrukute klassid. Esialgus asi sujus, aga siis said meessoost klassijuhatajad otsa ja sellega ka meie eksperiment. Või teine näide, kus VPG läks esimese koolina Eestis üle 6-aastasele algkoolile. Algklassiõpetajad pidid läbima kaheaastase koolituse. Esialgu olid õpetajad pahased, nii mõnigi lubas koolist ära minna. 

Vaike Kingsepp tehnikaringis valminud seebikarbis (mootorita neljarattalisel), mis oli väljas kooli tehnika- ja käsitöö näitusel. Fotod: Hilje Pakkanen

Nüüd kehtib see süsteem üle Eesti, kõrgkoolideski valmistatakse ette ainult klassiõpetajaid. 2000. aastal algas koostöö Mõdriku Tehnikumiga. Avati uus gümnaasiumiklass, selle lõpetajad said kohe teisele kursusele. "See ajajärk tõstis meie kõrgkooliastujate protsendi peaaegu sajani. Oli aastaid, kus nn "Mõdriku"-klassi lõpetajad astusid kõik kõrgkooli," meenutas koolidirektor.

2010. aastal sai nõukogudeaegne koolimaja renoveerimis- ja kaasajastamistööde järel uue kaasaegse ilme. Uuendati elektri- ja küttesüsteemi, ehitati ventilatsiooni-, turva- ja tulekahjusignalisatsioon. Uue sisu said tööõpetuse ja kodunduse klassid, garderoobid, jõusaal, võimla jne. Lisaväärtust annavad koolile Vinni väga head sportimisvõimalused vahetus läheduses asuvad uue täismõõtmetega staadioni ja Vinni spordikompleks koos ujula ja mitmete saalidega, liikumisrajad Vinni-Pajusti tammikus ja ümbruskonna kergliiklusteed.

VPG-d nimetab kooli õppealajuhataja Vaike Kingsepp õppimiskallakuga kooliks. Kool on suutnud hoida head mainet - viimase seitsme aas-ta riigieksamite tulemuste põhjal on kool jätkuvalt Lääne-Viru paremaid ning arvestataval 35. kohal riigi 260 gümnaasiumi seas. "Heade tulemuste taga on õpetajate ja õpilaste kohusetundlik töö, et edukalt hakkama saada ka järgmistes kooliastmetes ja karjäärielus. Koolis ei ole mitte ainult arendatud võimekust õppeainetes, vaid veel enam häid isiksuseomadusi," rääkis Vaike Kingsepp. Tema sõnul tehakse koolis ennastsalgavat tööd.

"Just õpetaja on see, kes on toeks ka paljudele neile lastele, kelle vanemad töötavad välismaal, kelle vanemad pole igal õhtul kodus või kel napib laste jaoks hingesoojust ja aega."

"VPG-st on saanud heal tasemel haridust andev gümnaasium. Seda tõestab lõpetajate toimetulek elus, hea tulemused riigieksamitele ja olümpiaadidel, püüd anda akadeemilist haridust, haruõpetus, soov luua igale lapsele sobiv õpikeskkond. Igal aastal toimub koolis huvitavaid üritusi, ollakse avatud uuele," on kooli aastapäeva kogumikus kokku võtnud kooli edu võtmed õpetaja Maie Nõmmik.

Aktusel tänasid kooliperet tubli töö eest Vinni vallavanem Toomas Väinaste, Lääne-Viru maavanem Einar Vall-baum, Rakvere ja valla koolide juhid jpt. Koolipere oli külalistele ja vilistlastele kokku pannud mitmepalgelise kontserdi.

Vilistlaste kokkutuleku järel, mil sõprus kooliga värskendatud, võisid kohaletulnud rõõmsalt tõdeda, et VPG-tähed on taas kenasti särama löödud.